STEVE MNUCHIN

'SAUDIJSKO OBJAŠNJENJE 'NEDOVOLJNO', NO PRERANO JE GOVORITI O SANKCIJAMA' Američki ministar financija Steven Mnuchin čeka kraj cjelovite istrage

Steven Terner Mnuchin
 Mike Segar / REUTERS

Saudijsko objašnjenje smrti disidentskog novinara Jamala Khashoggija "dobar je prvi korak, ali nije dovoljan", rekao je u nedjelju američki ministar financija Steven Mnuchin ocijenivši da je prerano za razgovor o sankcijama protiv Rijada.

Mnuchinov komentar zadnji je u nizu iz vlade predsjednika Donalda Trumpa koja želi kazniti Saudijce za umorstvo, a istodobno očuvati dobre odnose s monarhijom, vodećom saveznicom Sjedinjenih Država u regiji i najvećom svjetskom izvoznicom nafte.

Europske vlade bile su rječitije u odbacivanju objašnjenja koje je ponudio Rijad o Khashoggijevoj smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada, piše agencija Reuters.

"Prerano je komentirati sankcije i prerano je za komentar o bilo kojem pitanju sve dok ne dobijemo cjelovitu istragu i doznamo što se dogodilo", rekao je Mnuchin novinarima u Jeruzalemu.

Potvrdio je da neće sudjelovati na saudijskoj konferenciji o ulaganju u utorak, ali će ipak putovati u Rijad i razgovarati s tamošnjim svojim kolegom o zajedničkim naporima u zaustavljanju terorizma kao i planovima Washingtona da u studenome nametne nove sankcije Islamskoj Republici Iran, rivalu Saudijske Arabije u regiji.

U nedjelju je predsjednik Trump rekao da "nije zadovoljan sve dok ne pronađemo odgovor" i da još razmatra uvođenje sankcija i da će uskoro razgovarati s princom nasljednikom Mohamedom bin Salmanom, de facto vladarem saudijskog kraljevstva.

Trump smatra "mogućim" da 33-godišnji princ, poznat po nadimku MBS, nije ništa znao u ubojstvu kolumnista i rekao je da bi otkazivanje ugovora o prodaji oružja Saudijcima "više naštetilo nama (SAD-u) nego njima".

Nešto ranije u nedjelju i britanski ministar za brexit Dominic Raab govorio je istrazi kazavši da dosadašnje saudijsko objašnjenje nije "vjerodostojno".

Za zapadne saveznice Saudijske Arabije glavno je pitanje vjeruju li da princ, koji se svijetu predstavlja kao reformator konzervativne monarhije, snosi odgovornost.

Trump je ostvario čvrste veze sa Saudijcima i prijestolonasljednikom i redovito ističe njezinu važnost u suprostavljanju Iranu i njegovu utjecaju na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:28