SLOBODA TISKA

Savezni vrhovni sud odlučio: Njemačka pošta mora distribuirati ekstremistički materijal

U cilju poticanja slobode tiska, mora se omogućiti što je moguće povoljnija distribucija tiskovina do primatelja, a država zbog svoje neutralnosti ne smije pritom praviti razliku prema sadržaju izraženog mišljenja, navodi se u presudi
 Deutschepost.de

ZAGREB / BERLIN - Njemačka pošta mora distribuirati promidžbeni materijal desno ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) , odlučio je njemački Savezni vrhovni sud (BGH), objavili su u četvrtak njemački mediji.

Vrhovni je sud time poništio raniju odluku Zemaljskog vrhovnog suda Saske, koji je bio dopustio pošti da odbije distribuciju promidžbenog materijala. Klub zastupnika NPD-a u saskom zemaljskom parlamentu podnio je tužbu jer je pošta odbila distribuirati 200.000 primjeraka stranačkog glasila "Klartext", koje nije bilo adresirano i koje je trebalo biti podijeljeno kao letak kućanstvima u Leipzigu.

Kako je objavila njemačka televizijska mreža ARD, pošta je odbila prihvatiti pošiljku tvrdeći da je riječ o lecima koje prema odgovarajućim propisima nije dužna distribuirati ako ne želi, što su potvrdili i nadležni sud u Leipzigu kao i Zemaljski vrhovni sud.

Savezni vrhovni sud međutim smatra da pošta mora distribuirati glasilo, odnosno da se ne može pozivati na argument kako je riječ o politički nekorektnom materijalu. Politička obojenost kod takve vrste pošiljaka nije važna, tvrdi sud.

U cilju poticanja slobode tiska, mora se omogućiti što je moguće povoljnija distribucija tiskovina do primatelja, a država zbog svoje neutralnosti ne smije pritom praviti razliku prema sadržaju izraženog mišljenja, navodi se u presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:42