SPD BIRA NOVOG ČELNIKA

SCHOLZ DOBIO NAJVIŠE GLASOVA, ALI NEMA VEĆINU O budućnosti koalicije s kancelarkom Merkel odlučivat će se u drugom krugu

Olaf Scholz i Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Ministar financija Olaf Scholz izbio je na prvo mjesto u internom glasovanju o novom čelniku Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), ali nije uspio dobiti većinu, što znači da će se o predsjedniku stranke i budućnosti koalicije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel odlučivati u drugom krugu.

SPD je priopćio da je Scholz, koji podržava koaliciju s Merkel, dobio 22,7 posto glasova članova te stranke lijevog centra. Norbert Walter-Borjans, koji je ostavio otvorenom budućnost koalicije s kancelarkinim konzervativcima, nalazi se na drugom mjestu s osvojenih 21 posto.

Drugi krug izbora za novog čelnika SPD-a održat će se idućeg mjeseca, a nakon toga predsjednik mora biti potvrđeni na stranačkoj konferenciji u prosincu.

Mnogi članovi žele da SPD odustane od saveza s Merkel. Oni smatraju da je SPD u koaliciji morao raditi previše političkih kompromisa.

Izlazak iz koalicije vjerojatno bi izazvao prijevremene izbore ili moguće manjinsku vladu, a nijedna od tih mogućnosti ne sviđa se Nijemcima koji vole stabilnost.

"Laknulo mi je i sretan sam zbog ovog rezultata", rekao je Scholz. "Potreban nam je snažan SPD koji ima samopouzdanje i uvjerenost da će pobijediti na izborima."

SPD, najstarija njemačka stranka, nalazi se u krizi. Ankete joj daju jedva 14 posto potpore i bez čelnika je od lipnja kada je Andrea Nahles podnijela ostavku nakon najgoreg rezultata ikada na izborima za Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:45