OČUVANJE STABILNOSTI U REGIJI

SDA BiH poziva Vučića da se jasno ogradi od Dodikove politike: 'Takav narativ bio je prisutan i devedesetih i svi znamo čime je rezultirao'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2020. u 17:08

Serbian President Aleksandar Vucic holds a join press conference with the high representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy in Belgrade on January 31, 2020, during his visit to Serbia. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
AFP

Aleksandar Vučić

 

Vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) BiH pozvala je u subotu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se jasno ogradi od politike koju vodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i tako konkretno pokaže da se zalaže za očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Reagirajući na susret Vučića s Dodikom u Beogradu ranije tijekom dana i nove prijetnje referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH koje je on tamo izrekao, iz SDA su u priopćenju dostavljenom medijima konstatirali kako srbijanski predsjednik na to uopće nije reagirao i zadržao se tek na načelnim konstatacijima kako je potrebno očuvati mir.

"(Dodikove) izjave ponovo su prošle bez jasnog i nedvojbenog ograđivanja službenog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine što puno govori", naveli su iz SDA.

U najvećoj bošnjačkoj stranci u BiH smatraju da je sada krajnje vrijeme da Vučić prijeđe s riječi na djela ukoliko Srbija, kako on sam tvrdi, doista poštuje Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvojbeno uskrati potpora Dodikovoj politici koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini, nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog temelja ustraje na narativu o ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao", stoji u priopćenju.

Iz SDA su poručili kako nikada neće pristati na Dodikove ultimatume, istaknuvši kako će Republika Srpska imati najviše štete zbog krize koja je prouzročena najavama iz tog entiteta kako će srpski dužnosnici blokirati rad tijela vlasti BiH sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu i iz njega ne eliminiraju strani suci.

Papa Franjo i Komšić: Potpora BiH kao multietničkoj državi

Papa Franjo primio je u subotu u Vatikanu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića a tijekom audijencije razgovarali su o trenutačnom stanju u BiH kao i o statusu Crkve u njoj, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Komšić je odvojeno razgovarao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom a tijekom susreta s papom Franjom istaknuto je kako će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku potporu Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi te potporu njezinom putu ka euroatlanskim integracijama.

 

Komšić je Svetom Ocu prenio poruku da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

 

Tijekom razgovora u Vatikanu potvrđena je potreba da se osigura poštivanje temeljnih ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

 

Razgovarali su i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

 

U razgovoru Komšića s vatikanskim državnim tajnikom Parolinom uz stanje u BiH i regiji tema je bila i ratifikacija i implementacije osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice potpisanog 2007.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo