BURNA RASPRAVA

SDP SUSPENDIRAO ČETVORICU POBUNJENIKA! Bernardić dao pomalo neobičnu ponudu: 'Ako to napravite, odlazim s mjesta predsjednika stranke!'

 
Davor Bernardić i Rajko Ostojić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Davor Bernardić ostaje šef SDP-a, a njegovi kritičari, ali samo četvorica: potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin i članovi Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić zbog javne kritike šefa stranke i supotpisništva pisma kojim je 90 istaknutih članova zatražilo Bernardića da odstupi, sankcionirani su na dvije godine oduzimanjem prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava. To su finale dvanaesatne mučne sjednice Glavnog odbora SDP-a koju je podržalo 56 članova, četiri su bila 'protiv' i jedan 'suzdržani', a većina kritičara nije uopće htjela sudjelovati u glasanju o suspenziji.

Davor Bernardić koji je novinarima zabranio ulazak u sjedište SDP-a i čitav dan izbjegavao susret s novinarima na koncu im se ipak obratio:

- Ako sam ja jedini problem SDP-a, spreman sam dati ostavku na saborsku dužnost, ali to isto očekujem i od onih koji traže moju ostavku. Mislim da je to fer i pravedno i ako se to dogodi, ja ću to sigurno napraviti i zaštiti ćemo SDP, to je ono što je najvažnije - rekao je Bernardić.

Na opasku novinara da članovi nisu tražili njegovu ostavku na saborsku dužnost nego na mjesto predsjednika SDP-a, Bernardić je uzvratio kako je minimum ljudskosti da oni koji traže to od njega, naprave isto, a to je da daju ostavke na saborsku dužnost.

- Ako 23 zastupnika koji su tražili moj odlazak podnesu tu ostavku na saborske dužnosti, ja sam isto tako spreman otići, ako sam ja jedini problem - poručio je.

Na pitanje nije li to demagogija i jeftini populizam, odgovorio je kako je to odgovornost prema stranci.

- Da pokažemo da čuvamo i štitimo SDP, a ne svoje fotelje - poručio je.

Odluka o suspenziji znači da kažnjeni kritičari više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i sa čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani prošli mjesec. Ovlast za oduzimanje članskih prava koja daju mogućnost da biraju i budu birani prema članku 32. Statuta ima samo Predsjedništvo stranke; ukoliko to i formalno potvrdi to će za sankcionirane pobunjenike značiti da ne mogu biti kandidati stranke na izborima ni na jednoj razini.

Četvorica "pobunjenika" otišla su prije glasanja. Grbin je novinarima kazao da su u raspravi pokušali saznati za što ih se tereti, koji im je krimen i zbog čega bi trebali suspendirani sa svih stranačkih dužnosti.

- Ne samo da to nismo saznali nego nismo saznali ni na temelju kojih odredbi Statuta će se protiv nas voditi stegovni postupak - kazao je Grbin, koji je objasnio da u toj travestiji ne žele sudjelovati.

- Prepustili smo članovima Glavnog odbora da, ako smatraju, da smo nas četvorica prekršili Statut doista s nama rada što god ih je volja.

Upozorio je da je Bernardić potpisao uvjetnu ostavku na mjesto zastupnika, ali da ga to ionako nitko nije tražio – tražili su da ode s čela stranke.

- Doduše, koliko je aktivan u Saboru, pitanje je koliko bi se to uopće primijetilo. Riječ je o populističkom pokušaju bacanja magle i okretanja teze - rekao je Grbin i poručio da će mandat njih četvorice biti na raspolaganju novom stranačkom vodstvu kada ono bude izabrano na općim izborima u SDP-u sukladno Statutu stranke.

Kada bi svih 23 zastupnika dalo ostavku, kao što to traži Bernardić, SDP na svim mjestima nema svojih zamjena nego bi došli zastupnici HNS-a koji su s njima na izborima 2016. godine bili u Narodnoj koaliciji, što bi značilo jačanje vladajuće koalicije.

- To za mene znači da oporba i formalno ne bi mogla funkcionirati - opominje Grbin i zaključuje kako bi se time "Andreju Plenkoviću omogućilo da vladajuća koalicija više ne ovisi samo o jednoj nego o pet, šest ili sedam ruku."

Siniša Hajdaš Dončić nije potpisao ostavku na mjesto saborskog zastupnika:

- Ako se izabere novo vodstvo, moj mandat novo vodstvo ima. Iako, da budemo iskreni, to je jedan totalno populistički potez jer su mene izabrali građani treće izborne jednice s 23 tisuće preferencijalnih glasova i ja odgovaram njima. A oni koji misle i dalje na taj način voditi politiku i SDP, pripadaju nekim drugim političkim strankama - kazao je Hajdaš Dončić.

Isto misli i Mihael Zmajlović:

- To što smo suspendirani ne znači da nećemo nastaviti borbu za građane koji su nas birali. Ne treba zaboraviti da je županijska organizacija SDP-a Zagrebačke županije među tri županjske organizacije koja participira u vlasti, imamo zamjenicu župana, nekoliko gradonačelnika i načelnika. To su organizacije s najvećim povjerenjem građana u Hrvatskoj kada govorimo o SDP-u. Za županijsku razinu dobio sam gotovo 70 posto podrške članova i članica, ali GO može donijeti takvu odluku koja je suspektna i nije u skladu sa Statutom - rekao je Zmajlović i još jednom ponovio da bi se Bernardić trebao povući jer je svima u državi jasno da SDP ima ozbiljnu krizu vodstva, za koju je najodgovorniji predsjednik stranke.

Jedan od Bernardićevih kritičara rekao nam je kako je uvjeren da je većina članstva na njihovom stajalištu i žele da Bernardić ode, ali on nažalost ima većinu u GO.

- Predsjednik SDP-a uvijek je imao nešto bolji rejting od same stranke. Sad smo prvi put u situaciji da stranka ima rejting 18 posto, a predsjednik 1,4 posto.

Paradoksalno je, dodao je neslužbeno, da takav predsjednik u GO progura suspenziju četvero istaknutih SDP-ovaca. Od tih četvero jedan je najprepoznatljiviji zastupnik SDP-a, a drugi šef najjače županijske organizacije koja je na lokalnim izborima dala župana, zaključio je.

Bernardić je Grbina označio kao glavnog kolovođu pobune i u raspravi mu poručio da "ovako dalje više ne ide". Prigovorio mu je da se nije pomirio s time da je Ranko Ostojić, kojemu je vodio kampanju, izgubio izbore te da već godinu dana rovari protiv njega. "Pobunjenike“ je optužio za pomanjkanje kolegijalnosti. Bernardić se branio, kako se neslužbeno može čuti, da on nije kriv baš za sve probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:20