TIM ZA POSEBNE ZADATKE

Seal Team Six: Osamu bin Ladena su usmrtili specijalci koji su u BiH hvatali Srbe

Seal Team Six je osnovan za borbu protiv terorizma na moru. Bavili su se i sigurnosnim procjenama američkih ambasada

ZAGREB - Godine 1997. u američku bazu na aerodrom u Tuzli sletio je transportni avion C-17. Američki vojnici iz aviona su izvukli osam velikih metalnih spremnika.

Terorizam na moru

Spremnici su brzo prebačeni u zatvorene hangare. Kada su bili na sigurnom, spremnici su otvoreni, a iz njih je izašlo 60 pripadnika elitne američke postrojke DEVGRU, odnosno nekadašnje postrojbe Seal Team Six.

SPECIJAL: BIN LADENOV KRAJ

Postrojba je osnovana nakon neuspjelog oslobađanja američkih građana iz američke ambasade u Teheranu 1980. Osnivač i prvi zapovjednik bio je Richard Marcinko. Seal Team Six je osnovan za borbu protiv terorizma na moru. Bavili su se i suigurnosnim procjenama američkih ambasada.

Talačke krize

Osim toga, bili su zaduženi za tajno infiltriranje bilo gdje u svijetu, te rješavanje talačkih kriza u kojima su američki građani. Ostat će upamćeni i da su 1991. spasili haićanskog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea i njegovu obitelji nakon što je svrgnut s vlasti.

Pripadnici Seal Team Sixa na tuzlanski aerodrom 1998. godine tajno su prebačeni iz Njemačke jer američki zapovjednici nisu vjerovali ruskim, poljskim, francuskim i ostalim kolegama.

Zadatak pripadnika te specijalne postrojbe bio je pronalaženje i hvatanje pet srpskih vojnih osoba optuženih da su počinile ratne zločine na području sjeverne Bosne. S kolegama iz Delta Forcea i britanskog SAS-a uhvatiti su Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića i Miroslava Tadića.

Blagoje Simić im je pobjegao. Pripadnici elitne vojne postrojbe trebali su locirati i uhvatiti Radovana Karadžića, no to im nije uspjelo.

Uhićen i Krstić

Te 1998. godine ulovili su najznačajniji plijen. Kod Banje Luke su uhvatili generala Radislava Krstića kojeg je Haaški sud optužio za ubojstvo civila u Srebrenici. Krstić je osuđen na 46 godina zatvora.

Godine 1988. postrojbi se mijenja ime u Naval Special Warfare Development Group, skraćeno DEVGRU. Osim u Bosni, postrojbe te jednice sudjelovale su u operacijama u Somaliji, Iraku, Afganistanu, gdje su neuspješno lovili Bin Ladena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:53