NOVE TEHNOLOGIJE

ŠEF CIA-E PRED TV KAMERAMA 'Znali smo da se sprema napad na Pariz, ali tehnologija Islamske države previše je sofisticirana za nas'

 Reuters

WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) John Brennan rekao je za CBS, kako je CIA imala informacije da Islamska država planira nekakav napad samo par dana prije masovne pucnjave u Parizu, gdje su teroristi pobili 130 ljudi.

Agencija i njeni saveznici bili su svjesni da ISIS organizira tajne aktivnosti prije napada u glavnom gradu Francuske, tvrdi Brennan, no pokušaje da se osujeti napad zaustavilo je ‘sofisticirano’ korištenje enkriptirane komunikacije na internetu.

- Znali smo da sustav svijetli crveno. Znali smo da ISIL pokušava nešto izvesti. No osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su skrivene od nas, rekao je.

Nakon napada, Brennan je rekao svojim agentima da moraju ‘bolje raditi’ kako bi spriječili da se tako nešto ikad ponovi.

- Moramo raditi bolje. Moramo imati mogućnosti, tehničke sposobnosti, ljudske izvore, kazao je Brennan.

- Vjerujte mi, obavještajne agencije su zaustavile nebrojene napade, teroriste koji su preseljeni iz Iraka u Siriju pa u Europu. Zaustavili smo ih i blokirali i uhitili i pritvorili i ispitali zahvaljujući vrlo dobrom obavještajnom poslu.

Brennan također vjeruje da Islamska država pokušava organizirati napad i pronaći metu u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Očekujem da će pokušati postaviti ljude, sredstva ili štogod drugo im treba da izvedu ili potaknu ljude da izvedu te napade, jasno. Stoga vjerujem da su njihovi pokušaji neizbježni. Ne mislim da je i njihov uspjeh nužno neizbježan.

Šef CIA-e otkrio je i da se redovito čuje s čelnikom ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) Aleksandrom Bortnikovim, te da CIA ima izravan kontakt s FSB-om. Glavna tema njihovih razgovora je obavještavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina o potencijalnim sukobima američkog i ruskog zrakoplovstva u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:55