JOSEPH DAUL

ŠEF EPP-a ZA JUTARNJI 'Vučićev SNS morat će ispuniti sve stroge uvjete za ulazak među pučane'

 Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX

Predsjednik Europske pučke stranke, koja okuplja konzervativce i demokršćane iz desnog europskog centra, Joseph Daul, dolazi u Hrvatsku kako bi na predizbornim skupovima pružio potporu HDZ-u za nedjeljne izbore, kao što ta stranačka obitelj čini i sa svojim drugim strankama u ostalim državama članicama EU. Takva stranačka solidarnost nije novost na europskoj političkoj sceni, a EPP je u tome prilično aktivan. Kao i druge stranačke obitelji, EPP želi da njihove stranke članice budu na vlasti u što više država članica. Joseph Daul se često voli pohvaliti da je bio poljoprivrednik u Alzasu u Francuskoj, što mu je pomoglo da bolje shvati potrebe građana. Daul u intervjuu za Jutarnji list govori o šansama HDZ-a na predstojećim izborima u Hrvatskoj, promjenama u HDZ-u, o odluci HSS-a, koji je također član EPP-a, da na izbore ide protiv HDZ-a te o vjerojatnom primanju Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u EPP, što dobiva dosta pozornosti i u Hrvatskoj.

Dolazite u Hrvatsku kako biste izrazili potporu članu vaše političke obitelji, HDZ-u, za izbore. Kako vidite šanse HDZ-a za pobjedu na ovim izborima?

- Čast mi je doći u Hrvatsku na poziv novog lidera HDZ-a Andreja Plenkovića i pružiti mu potporu u ovoj izbornoj kampanji. HDZ je bio na čelu nastojanja za članstvo Hrvatske u EU, odigrao je važnu ulogu u reformi države i nastavit će to činiti. Vjerujem da svaka stranka mora stalno nastaviti evoluirati kako bi svojoj državi i ljudima donijeli boljitak. Odajem priznanje predsjedniku Plenkoviću što je imao hrabrosti za prave promjene u korist stranke i Hrvata. HDZ i dalje ostaje politička stranka koja može dati rezultate za Hrvate. Moje iskustvo suradnje s predsjednikom Plenkovićem tijekom godina uvjerilo me da je on vjerodostojan, uvjerljiv i kompetentan lider, koji će djelovati u interesu svog naroda. Predsjednik Plenković nije kockanje, on je sigurna stvar.

Ovi izbori dolaze nakon što je HDZ orkestrirao pad vlastite Vlade. Sada je tu novi predsjednik Andrej Plenković kojeg vi poznajete kao člana Europskog parlamenta. Mislite li da će skandali iz prošlosti biti prepreka HDZ-u za uspjeh na izborima u nedjelju?

- Predsjednik Plenković predstavlja budućnost, a ne prošlost. Kao što sam ranije rekao, politička stranka koja ima smjelost da se reformira i dovede novo vodstvo je stranka koja stavlja interese naroda ispred interesa pojedinaca ili interesa određene političke klase. To je ono što smo vidjeli da se dogodilo s HDZ-om i samo mogu poduprijeti takve promjene. Što se tiče rušenja Vlade, nemojmo zaboraviti da je to bila odluka prijašnjeg vodstva HDZ-a. Politička stabilnost ključna je u procesu odlučivanja kako bi se važne reforme mogle nastaviti. Novi izborni ciklus trebao bi Hrvatskoj donijeti stabilnost i samo predsjednik Plenković to može osigurati. On dovodi novu kulturu dijaloga, transparentnosti, odgovornosti i uključivosti na političkoj sceni i siguran sam da će ljudi odabrati takvog inspirirajućeg vođu u odnosu na, po rezultatima dokazano, neuspješne političke vođe iz ljevice.

EPP je najveća politička skupina u Europi. Ali unutar vaše obitelji postoje sve veće razlike između nacionalnih stranaka o nekim načelnim pitanjima, kao što su migracije, sloboda medija i vladavina prava. Vaši lideri su i Angela Merkel i Victor Orban koji imaju različite pristupe ovim pitanjima. Jesu li vrijednosti za koje je zauzima EPP danas ugrožene?

- Vrijednosti EPP-a danas u Europi ugrožavaju populisti koji nude jednostavna rješenja za kompleksne probleme, ali ni jedno od njihovih rješenja nije realno i održivo. Njihova obećanja nisu ništa više od praznih obećanja koja stvaraju i ohrabruju kaos, bijes i nestabilnost. Populisti su najveća prijetnja EPP-u i drugim političkim snagama, kao i europskim vrijednostima u cjelini. Naša politička obitelj sastavljena je od 75 stranaka članica. Unutar EPP-a smo zadržali nastavak dijaloga i koristimo različite pristupe u suočavanju s aktualnim problemima. Ali, na kraju, mi se uvijek složimo o zajedničkim rješenjima. Moramo raspravljati i pokušati pronaći najbolji odgovor na trenutačne izazove, kao što su migracije, sigurnost i populizam. EPP je snažna politička obitelj i ponosna je na lidere koji predstavljaju naše vrijednosti širom Europe.

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića postaje član vaše obitelji u EPP-u. Vučić i neki članovi njegove stranke bili su dio vlade ili pristaše vlade i režima Miloševića tijekom rata. Jeste li vi sigurni da su se oni promijenili i da sada doista dijele vaše ideje?

- EPP je pragmatičan u vezi s činjenicom da SNS trenutačno ima dominantan položaj na političkoj sceni Srbije, ali članstvo u EPP-u nije bjanko-ček. Postoje pravila i načela koje se trebaju poštovati da bi se postalo član EPP-a. Štoviše, EPP stoji čvrsto na stajalištu da se striktni uvjeti za članstvo u EU moraju ispuniti bez iznimke i njihovo se ispunjavanje mora stalno provjeravati. Neće biti povlaštenog tretmana za Srbiju ili bilo koju drugu državu kandidata. U procesu proširenja gledamo na države članice EU, uključujući i Hrvatsku, kao partnere. Hrvatska je uspješan primjer kako se moraju provoditi neophodne reforme za članstvo u EU i ja sam osobno znatno bio uključen u taj proces. Hrvatska je postavila ljestvicu vrlo visoko i EPP neće pristati ni na što ispod toga.

Ne bude li na izborima u Hrvatskoj jasnog pobjednika, hoćete li vi poduprijeti ideju o velikoj koaliciji između desnog i lijevog centra, u ovom slučaju HDZ-a i SDP-a?

- Predsjednik Plenković uvjerava me da nema prostora za takvu koaliciju. Ja vjerujem da će Hrvatski građani na ovim izborima glasati za vođu koji može donijeti reforme, kao što je predsjednik Plenković, i nadam se da će HDZ voditi buduću hrvatsku Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44