IZBJEGLIČKA KRIZA

ŠEF GRANIČNE POLICIJE BiH 'Otkrili smo tko je osoba koja je migrante nagovarala da nasilno prijeđu granicu. Hrvatski je državljanin!'

 
Ilustracija / Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
 Robert Fajt / CROPIX

Granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša gdje je prije dva dana skupina migranata spriječena pri ulasku u Hrvatsku i dalje je zatvoren, a noć je protekla mirno, izvijestio je MUP.

Na bosanskohercegovačkoj strani, prema policijskim podacima, nalazi se oko 200 migranata koje osigurava policija BiH, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

U policiji kažu da "nisu imali postupanja" i ističu da "poduzimaju potrebne mjere i radnje na zaštiti državne granice, ujedno i vanjske granice EU, primjenjujući sve nacionalne i europske pozitivne pravne propise".

"Naglašavamo da su na cijelom području raspoređene jake policijske snage u dovoljnom broju koje provode zaštitu i nadzor državne granice te sprječavaju ilegalne prelaske, a sustavno pratimo razvoj događaja na terenu i sukladno tome uključujemo potreban broj policijskih službenika i druge opreme potrebne za zaštitu državne granice. Ujedno, u stalnom smo kontaktu s predstavnicima policije BiH te pratimo stanje sigurnosti na tom području", objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Izvijestili su i da je prelazak putnika moguć na graničnom prijelazu Bogovolja, dok se za prijevoz robe može koristiti MCGP Ličko Petrovo Selo.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, izjavio je sinoć tijekom emisije Otvoreno da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, lišila slobode, piše HRT.

"Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska držane granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno u Otvorenom je rekao da su upoznati s tim slučajem i tom osobom koja, kako je rekao, u Hrvatskoj ima podeblji dosje i više puta je privođena i prijavljivana za krijumčarenje ljudi. "Ovo što se događa na GP Maljevac nije slučajno. Indikativno je da se usklađena akcija po izbjegličkim centrima dogodila u BiH i Srbiji. Prije četiri dana dobili smo informaciju da se šire lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice i da se priprema određeni broj migranata da bi došli na granicu i probijali granične prijelaze", rekao je Ničeno. Naglasio je da je hrvatska policija spremna zaštititi državnu granicu u svakom pogledu.

Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini nastavlja provoditi izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnju eskalaciju migrantske krize pa je i u petak s tog područja vraćena veća skupina ilegalnih migranata, potvrdila je glasnogovornica županijskog MUP-a Snežana Galić.

Pojasnila je kako su policajci protekle noći identificirali 36 ilegalnih migranata koji su u Bihać stigli vlakom a još 16 ih je bilo u autobusima iz pravca Sarajeva. Svi oni su prebačeni u autobuse koji su ih vratili ka Sarajevu odnosno odvezli u novi prihvatni centar u bivšoj vojarni u naselju Hadžići.

Taj je centar otvoren u utorak i može pružiti smjštaj za oko 400 osoba a trenutačno tamo boravi oko 200 migranata.

Još jedan centar za prihvat migranata trebao bi profunkcionirati tijekom dana a nalazit će se u krugu bivše tvornice "Bira" kod Bihaća. Planirano je da tamo budu osigurani uvjeti za smještaj oko 1200 osoba a prvi stanari trebali bi biti migranti koji već danima prosvjeduju u blizini graničnog prijelaza Maljevac.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković potvrdila je kako se pregovara s migratima koji tamo blokiraju cestu i na taj način pokušavaju izvršiti pritisak kako bi ih se pustilo da nastave put ka Hrvatskoj.

"Jasno je da oni neće moći ovdje ostati", kazala je Dujković ističući kako prijelaz može biti otvoren tek kada se migranti izmjeste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:49