HRVATI ZBOG NJEGA OSTALI BEZ TRI MILIJUNA

Šef hrvatske štedionice u SAD-u pronevjerio 70 milijuna dolara: To je najveći bankrot štedionice u američkoj povijesti

 cleveland.com

CLEVELAND - Anthony Tony Raguz, čelnik hrvatske štedionice u saveznoj američkoj državi Ohio, u utorak je priznao policiji krađu čak 70 milijuna dolara, javlja Houston Chronicle .

Pedesetdvogodišnji Raguz uhićen je pod sumnjom da je bio 'glava' kriminalne skupine koja je od 2000. do travnja 2010. godine brojnim prijevarama pronevjerila veliku količinu novca, a zbog čega je na kraju i propala spomenuta financijska institucija.

Prema pisanju HC-a, Raguz je bio jedan od devet osoba uključenih u pronevjeru, a tužiteljstvo navodi kako je skupina pronevjerom novca oštetila najmanje 1000 ulagača Croatian Federal Credit Uniona u Eastlakeu.

Na saslušanju na Saveznom sudu u Clevelandu, održanom u utorak, Raguz je priznao krivnju za bankovnu prijevaru, podmićivanje i pranje novca. Presuda će biti donesena 4. siječnja sljedeće godine.

Odvjetnik obrane, John Pyle, naveo kako je Raguz zapravo dobra osoba koja je napravila grešku. Međutim, predstavnik tužiteljstva Steven Dettelbach tvrdi kako je Raguz odgovoran za prijevaru te će za to i biti kažnjen. Ovaj je slučaj Dettelback nazvao 'vjerojatno najvećim bankrotom štedionice u američkoj povijesti'.

Navodi se kako je Raguz primio mito u iznosu od čak milijun dolara kako bi osobama iz kriminalnih organizacija, najčešće albanskog, bosanskohercegovačkog i makedonskog podrijetla, 'posudio' novac banke iako je znao da ga one neće vratiti. Krivotvorio je bio dokumente koji su rizične kreditne plasmane predstavljali kao osigurane kredite.

Kako bi prikrio tragove nevaljalih kredita, piše Cleveland.com, Raguz je izdavao nove kredite fiktivnim tvrtkama i mrtvim ljudima.

Na udaru su se najviše našli pojedinačni ulagači, a riječ je uglavnom o hrvatskim doseljenicima, kojima je Savezno osiguranje pokrilo samo dio gubitaka. Procjenjuje se kako su izgubili oko tri milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:18