DRAMATIČNA SITUACIJA U SUSJEDSTVU

ŠEF SRPSKOG UREDA ZA KOSOVO KOD VUČIĆA OSVANUO U ZAVOJIMA 'Vukli su me poput psa po ulici, nabijali kalašnjikov u mene, slikali selfieje...'

 
 youtube screenshot, Reuters

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice i predsjednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da će njegova stranka izaći iz kosovske vlade i da će krajem mjeseca početi s formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovi i Metohiji. Konačna odluka je stigla nakon jučerašnjih nemilih događaja na sjeveru Kosova kada je srpskim ministrima zabranjen ulaz u državu, a sve je rezultiralo uhićenjem direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića. Đurić je, podsjetimo, priveden u policijsku postaju u Prištini, a potom izbačen iz zemlje...

O odluci da Srpska stranka izlazi iz kosovske vlade obaviješten je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Poslije jučerašnjeg terorističkog napada na goloruki srpski narod u Kosovskoj Mitrovici i predstavnike Vlade Srbije, mi kao legitimni predstavnici Srba ne možemo biti nijemi. Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali, i mi ćemo se ujediniti i braniti svoje domove. Nitko nas neće otjerati s ovih prostora - rekao je Rakić, prenosi portal B92, dodavši da ga iznimno veseli što mu je Vučić obećao da 'neće dozvoliti nikakvu novu Oluju i Bljesak'.

Na sastanku u Beogradu s Vučićem danas se pojavio i Marko Đurić. Nakon 'šetnje' kroz Centar Prištine, Đurić je u javnost stigao s golemim zavojima na rukama...

- To za mene nisu policajci, to je razularena teroristička banda. Poslali su ih na goloruke i nenaoružane ljude - započeo je Đurić svoju prvu ispovijest nakon privođenja na Kosovu, prenosi B92.

- Jučer su albanski separatisti u Prištini, uz očiglednu i nedvosmislenu podršku onih koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, na brutalan i nasilan način napali naš narod na sjeveru Kosovske Mitrovice s potpuno jasnim ciljem da nasiljem, terorom, zastrašivanjem i do zuba naoružanom bandom uz primjenu oružja i sile okupiraju i zauzmu sjever Kosova i Metohije.

Đurić je dodao da je došao na mirni i zakazani sastanak za kojeg su svi predstavnici kosovske vlasti znali.

- Albanci lažu da nisu bili obaviješteni. Najava je poslana 70 sati ranije.

Nakon toga Đurić je prepričao što mu se sve događalo na teritoriju Kosova.

- Vukli su me kao psa! Vukli su me za kravatu po ulici i na taj način htjeli poniziti. I ne samo mene, već cijeli srpski narod. Kada su vidjeli da smo u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici počeli razgovarati, na ljude i goloruk narod poslali su na stotine naoružanih ljudi. To je bila razularena teroristička banda! Počeli su kundacima mlatiti zastupnike, građane, žene, cipelarili ih, bacali šok-bombe... I na kraju cijele priče mene su strpali u jedan transporter.

Osim udaraca, nabijanja glave na koljena i slikanja selfieja, pokušavali su me zastrašiti tako da su mi držali nabijen kalašnjikov u trbuh. Jedan je izvukao i nož. Na tom putu do Prištine su pjevali ’Alahu ekber’ - ispričao je Đurić koji je na kraju ustvrdio da ga je spasio jedan misteriozni telefonski poziv iz Beograda.

Na kraju je i on ponovio riječi vođe iz Beograda.

- Na Kosovu neće biti Bljeska ili Oluje.

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade i stvara srpski entitet na sjeveru Kosova

Politički predstavnici kosovskih Srba odlučili su uskratiti potporu vladi premijera Ramusha Haradinaja i izići iz kosovske vlade te početkom travnja formirati zajednicu srpskih općina, priopćeno je u utorak u Beogradu poslije sastanka Srpske liste s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Odluka je donesena jednoglasno...Srpska lista će izaći iz kosovske vlade, a zatim će početkom idućeg mjeseca sama početi formirati Zajednicu srpskih općina na Kosovu i Metohiji", rekao je Goran Rakić, šef Srpske liste koju podupire službeni Beograd.

Rakić kaže da je su o svojoj odluci obavijestili predsjednika Vučića i za to dobili njegovu podršku.

"Srpska lista će izići iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni (kosovski Albanci) ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali, i mi ćemo se ujediniti i ostat ćemo dolje (na Kosovu) i braniti svoje domove. I nikakva policija, ROSU ili Eulex neće nas otjerati s tih prostora", rekao je Rakić na tiskovnoj konferenciji održanoj dan nakon što su kosovske vlasti uhitile direktora ureda za Kosovo srbijanske vlade Marka Đurića koji je doputovao u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:47