TRAŽE SE KRIVCI

ŠEF VODEĆE EUROPSKE NAFTNE KOMPANIJE U NEVJERICI Na Uskrs mu stigao email koji je bio samo uvod u potres od 2,7 mlrd. dolara: 'Što je dovraga ovo?!'

 
Transneft; Sastanak Vladimira Putina i Nikolaja Tokareva (u krugu)
 REUTERS

"Što dovraga ovdje piše?", upitao se jedan od menadžera velike europske naftne kompanije kada mu je tijekom uskrsnih praznika stigao e-mail na ruskom jeziku. Elektronsku poštu poslao je prevodiocima, a kada je doznao što piše, ostao je u šoku.

E-mail je stigao iz Gomeljtransnjefta, bjeloruske državne kompanije za tranzit nafte, a u njemu se upozorava rafinerije i vlasnike cjevovoda u Poljskoj, Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj da im iz Rusije 5500 kilometara dugačkim cjevovodom stiže kontaminirana sirova nafta.

"Pozivamo vas da odmah poduzmete sve mjere kako biste izbjegli potencijalne gubitke i druge negativne posljedice", navodi se u pismu Gomeljtransnjefta od 19. travnja i koje je Reuters dobio na uvid.

FILE PHOTO: A storage tank is seen at the Gomeltransneft oil pumping station, which moves crude through the Druzhba pipeline westwards to Europe, near Mozyr, some 300 km (186 miles) southeast of Minsk, September 11, 2013.  REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo
REUTERS

Negativni efekti

Zagađena nafta isporučena je naftovodom Družba koji snabdijeva rafinerije na zapadu sve do Njemačke.

Poljska, Njemačka, Ukrajina i Slovačka obustavile su uvoz ruske nafte putem naftovoda Družba, što čini otprilike 10 posto europskog uvoza nafte, zbog zabrinutosti za kvalitetu. Očekivano, to je izazvalo negativne efekte duž cijele rute.

Iako kriza traje već 11 dana, zapadnih naftnim kompanijama još nije stiglo službeno objašnjenje iz ruskog Transnjefta, tvrtke koji ima monopol na isporuku nafte cjevovodima i koja je odgovorna što je naftovodom Družba na Zapad distribuirana kontaminirana nafta.

Problem se pojavio kad je nepoznati ruski privatni proizvođač kontaminirao naftu visokim razinama organskog klorida koji se obično rabi za povećanje naftne proizvodnje, ali se mora izlučiti pred isporuku budući da može uništiti opremu za rafiniranje.

Ruske vlasti pokrenule su istragu kako bi se utvrdio krivac za ovu krizu koja je uzdrmala Europu. Igor Džomin, pomoćnik predsjednika Transnjefta Nikolaja Tokareva, otišao je toliko daleko da je ustvrdio da je kontaminacija bila namjerna.

"Onečišćenje je primijećeno na Transnjeftovom privatnom terminalu Samara, gdje je nafta upumpavana u Transnjeftovu mrežu od strane nekoliko manjih proizvođača", rekao je Džomin.

Džominove tvrdnje je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom danas ponovio šef Transnjefta Tokarev.

Russia's President Vladimir Putin meets Chief Executive of Russian oil pipeline monopoly Transneft Nikolai Tokarev in Moscow, Russia April 30, 2019.  Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
REUTERS
Sastanak Vladimira Putina i Nikolaja Tokareva

Šteta se penje do 2,7 milijardi dolara?

Kontaminacija sirove nafte nije svojstvena samo Rusiji jer slične su probleme europski i azijski kupci imali s američkom naftom. Štoviše, ruski Transnjeft, koji raspolaže sa 68.000 kilometara cjevovoda, zapravo je dosad bio prilično pouzdan partner.

"Ova kriza predstavlja veliki problem za europske rafinerije koje ovise o ruskoj distribuciji. Iako se ovo čini kao jedan izdvojeni slučaj, svejedno se treba postaviti pitanje o pronalasku alternativnog distributera kao pričuvu", kaže iz Amrita Sen iz konzultantske agencije Energy Aspects.

Danas je otkriveno da bi i do 5 milijuna tona nafte moglo biti kontaminirano pa bi šteta po recentnim cijenama barela nafte mogla dosegnuti čak 2,7 milijardi dolara.

"Ta nafta nije na prodaju. Ne možete jednostavno srušiti cijenu i prodavati je na popustu. Nitko ne želi tu naftu", objašnjavaju neimenovani izvori za Reuters.

Kupci kojima je dostavljena kontaminirana nafta sada je moraju pohraniti negdje i razrijediti s vodom kako bi se smanjila razina organskog klorida, a ta bi operacija mogla stajati milijune dolara za svaki veliki tanker nafte.

Nagađa se da će Transnjeftu trebati nekoliko tjedana dok ne konsolidira distribuciju, iako je navodno još jučer čista ruska nafta stigla do granice s Bjelorusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14