VREMENA JE SVE MANJE

Šefica MMF-a: Želi li spasiti euro, EU ima manje od tri mjeseca za akciju

No, to ne znači da postoji neki rok i da će se cijela stvar raspasti, poručila je Christine Lagarde
 AP Photo/Jens Meyer

Želi li spasiti euro, Europska Unija ima manje od tri mjeseca za akciju, rekla je šefica Međunarodnog monetarng fonda Christine Lagarde.

Rekla je to odgovarajući na pitanje CNN-ove Christiane Amanpour o sličnim procjenama milijardera Georgea Sorosa.

- George je dobar u postavljanju rokova i u privlačenju pažnje. Što je dobro. Jer trenutačna situacija zahtijeva punu pažnju. Ali, da, mislim da se u vrlo kratkom vremenu mora dogoditi više stvari. U vrlo kratkom roku. Kraćem od tri mjeseca. No, to ne znači da postoji neki rok i da će se cijela stvar raspasti - rekla je Lagarde.

Dodala je da izgradnja eurozone traje već neko vrijeme i da je sada to i dalje nedovršeni posao .

- Euro se popravlja, nadograđuje i ojačava tijekom vremena. Tržišta smatraju da je to presporo i očito je to poruka koju šalju - rekla je.

Šefica MMF-a Lagarde pozvala vlade: Napravite što se mora napraviti ili nam prijeti velika depresija 30-ih

Na pitanje hoće li Grčka ostati u eurozoni i nakon izbora ove nedjelje, rekla je da će “to biti pitanje političke odlučnosti”. Pritom se Lagarde ispričala što zbog nedavne poruke Grcima da “treba plaćati i poreze”. Rekla je da je njezin komentar shvaćen na vrlo “buran način i uzrokovao je uvredu”.

- Ali jednako tako, smatram da je poštivanje poreznih zakona nužan alat za oporavak svake zemlje, kako Grčke, tako i ostalih, rekla je Lagarde.

Osvrnula se i na politiku EU koja se temelji na štednji i rezovima, a ne poticanju rasta.

- Fiskalni deficit morate smanjivati postupno, odmjereno. Ne mora to biti ovakvo stezanje remena o kojem svi govore, ali mora biti solidno - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:24