VREMENA JE SVE MANJE

Šefica MMF-a: Želi li spasiti euro, EU ima manje od tri mjeseca za akciju

    AUTOR:
    • Nikolina Šajn

  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2012. u 11:48

AP Photo/Jens Meyer

No, to ne znači da postoji neki rok i da će se cijela stvar raspasti, poručila je Christine Lagarde

Želi li spasiti euro, Europska Unija ima manje od tri mjeseca za akciju, rekla je šefica Međunarodnog monetarng fonda Christine Lagarde.

Rekla je to odgovarajući na pitanje CNN-ove Christiane Amanpour o sličnim procjenama milijardera Georgea Sorosa.

- George je dobar u postavljanju rokova i u privlačenju pažnje. Što je dobro. Jer trenutačna situacija zahtijeva punu pažnju. Ali, da, mislim da se u vrlo kratkom vremenu mora dogoditi više stvari. U vrlo kratkom roku. Kraćem od tri mjeseca. No, to ne znači da postoji neki rok i da će se cijela stvar raspasti - rekla je Lagarde.

Dodala je da izgradnja eurozone traje već neko vrijeme i da je sada to i dalje nedovršeni posao .

- Euro se popravlja, nadograđuje i ojačava tijekom vremena. Tržišta smatraju da je to presporo i očito je to poruka koju šalju - rekla je.

Šefica MMF-a Lagarde pozvala vlade: Napravite što se mora napraviti ili nam prijeti velika depresija 30-ih

Na pitanje hoće li Grčka ostati u eurozoni i nakon izbora ove nedjelje, rekla je da će “to biti pitanje političke odlučnosti”. Pritom se Lagarde ispričala što zbog nedavne poruke Grcima da “treba plaćati i poreze”. Rekla je da je njezin komentar shvaćen na vrlo “buran način i uzrokovao je uvredu”.

- Ali jednako tako, smatram da je poštivanje poreznih zakona nužan alat za oporavak svake zemlje, kako Grčke, tako i ostalih, rekla je Lagarde.

Osvrnula se i na politiku EU koja se temelji na štednji i rezovima, a ne poticanju rasta.

- Fiskalni deficit morate smanjivati postupno, odmjereno. Ne mora to biti ovakvo stezanje remena o kojem svi govore, ali mora biti solidno - rekla je.

Izdvajamo