BORBA PROTIV COVIDA-19

SELO PREKO NOĆI POSTALO 'CRVENA ZONA' 'Samo su nam rekli da više nitko ne može izaći, a mjesto su preplavili ljudi u zaštitnim odijelima...'

 
 Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Prošlog tjedna maleno talijansko selo Nerola iznenada je proglašeno "crvenom zonom". Potvrđeni su deseci slučajeva koronavirusa. Selo je zatvorila vojska.

- Samo su došli i rekli da nitko ne smije ući niti izaći. Ovo je malena zajednica, a u početku nismo ni pomislili da će itko dobiti koronavirus - pričaju stanovnici.

Selo Nerola nalazi se na brdu iznad Rima. Prošlog tjedna tamo je potvrđeno čak 77 slučajeva koronavirusa. Zbog toga je 1900 osoba završilo u potpunoj karanteni, javlja BBC u velikoj videoreportaži iz Nerole. Iz izoliranog sela nitko ne može izaći čak ni po hranu ili lijekove, sve im mora biti dostavljeno u strogoj proceduri.

'Ovo je bilo nužno'

Većini stanovnika to je izazvalo dodatan stres. Zvali su kako bi se raspitali znači li to da su svi bolesni, a vlasti su im objašnjavale da je ovo "žrtva koju moraju podnijeti radi sigurnosti drugih".

Javnozdravstveni djelatnici za BBC su objasnili kako je ovakav oblik karantene bio nužan jer je broj oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju bio neuobičajeno visok.

U selo su došli timovi zdravstvenih djelatnika koji će testirati apsolutno svakoga. Cilj im je utvrditi tko je sve pozitivan. No, cilj je i ustanoviti kako se virus širi. Nerola je idealan "poligon" za to jer je na malenom području veliki broj zaraženih, a to bi znanstvenicima moglo pomoći da doznaju nove informacije o načinu na koji Covid-19 kruži populacijom.

Lokalne vlasti suglasne su s ovom mjerom jer smatraju kako je to "opravdana žrtva kojom će naša mala populacija pomoći čitavoj znanstvenoj zajednici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34