DOBRO ČUVANA SOVJETSKA TAJNA

SERGEJ I JULIJA SKRIPAL NISU JEDINE ŽRTVE OTROVA NOVIČOK Sovjetski znanstvenik umro je davne 1992. u mukama, napušten od svih

 
 Profimedia, Solo

Puno prije nego što su se bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija onesvijestili na klupici u Salisburyju 4. ožujka, a kako se kasnije utvrdilo, zbog trovanja novičokom, još jedan Rus je početkom 90-tih umro od istog nervnog otrova.

Riječ je o mladom ruskom znanstveniku Andreju Željeznjakovu, koji je 80-tih godina radio sa kemijskim oružjem kada je bio izložen smrtonosnom otrovu.

- Ispred očiju su mi se javljali krugovi, crveni i narančasti. Teško sam disao, čuo zvonjavu u ušima. Osjećao sam strah, kao da će se svakog trenutka nešto dogoditi, ispričao je Željeznjakov za nekadašnji ruski časopis Novo vrijeme, opisujući incident u laboratoriju 1987. kada je bio izložen nervnom otrovu koji ga je na koncu ubio.

- Sjeo sam na stolicu i rekao dečkima: 'Sredilo me'.

Do 1992. kada je intervju objavljen, nervni otrov je uništio njegov središnji živčani sustav. Manje od godinu dana kasnije bio je mrtav, nakon mučne borbe sa cirozom, toksičnim hepatitisom, oštećenjem živaca i epilepsijom.

Odlukom da izađe u javnosti sa svojom pričom, pridružio se zviždačima protiv programa kemijskog oružja koje se proizvodilo godinama nakon što su 1990. George Bush i Mihail Gorbačov potpisali američko-sovjetski ugovor o kemijskom oružju u kojemu su obje strane obećale da će obustaviti proizvodnju istoga.

Unatoč tome što je Željeznjakov sudjelovao u stvaranju nervnog otrova, za koji se vjeruje da je razorniji od smrtonosnog otrova VX, za mnoge je ipak heroj.

- Odao je sve informacije, ja nisam mogao u to doba, rekao je Vil Mirzajanov, znanstvenik zu proizvodnju kemijskog oružja kojemu se sudilo u Rusiji jer je prvi otkrio postojanje Novičoka.

- Nije ga bilo strah jer su mu dani bili odbrojani, rekao je za Guardian iz svog doma u Princetonu.

Željeznjakovu nikada nisu sudili, ali otrov je bio moćniji od njega. Izgubio je sposobnost koncentracije i vremenom se izolirao. Umro je 1993. tijekom večere, razveden, bez djece, nezadovoljan jer mu njegovi nadređeni i novinari nisu davali na važnosti.

Ruski dužnosnici nastavljaju nijekati postojanje takvog progama.

- Želim sa ogromnom sigurnošću ustvrditi da Sovjetski savez i Rusija nisu razvijale nervni otrov imena Novičok, rekao je prošloga tjedna Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

U utorak je ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila intervju sa šefom moskovskog laboratorija pri znastvenom Institutu za organsku kemiju i tehnologiju koji je potvrdio da je Sovjetski savez razvijao novičok. Samo je program bio drugačijeg naziva - folijant.

Lev Fedorov, civilni aktivist i veliki poznavatelj sovjetskog programa za kemijsko oružje koji je opširno pisao o tome otkrio je da je smrt još jednog znanstvenika, LA Lipasova, povezana sa sudjelovanjem u razvijanju modernih vrsta kemijskog oružja. On je za Guardian otkrio kako Željeznjakov nije bio prva žrtva novičoka, sugerirajući da ih je bilo više.

No, Fedorov je umro prošle godine i Guardian, kojemu je dao intervju, nije uspio identificirati Lipasova i druge žrtve. Institut nije odgovorio na upite uglednog lista o razvoju programa folijant ili njegovim žrtvama.

Ruski bankarski magnat Ivan Kivelidi i sovjetski časnik Vladimir Petrenko još su dvije potencijalne žrtve trovanja. Kivelidi je umro s svojom tajnicom u neobjašnjivom slučaju otrovanja 1995. godine, dok je Petrenko otrovan 1982., nakon što se doborvoljno prijavio na testiranje za novo zaštitno odijelo. Kasnije je izrazio sumnju da su ga umjesto toga pod lažnom krinkom zapravo testirali na novi otrovni plin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:57