NIZ INCIDENATA

SERIJA NAPADA NA CRKVE U GLAVNOM GRADU ČILEA UOČI POSJETA PAPE FRANJE Lokalne vlasti uvjeravaju da poglavar Katoličke crkve nije izložen riziku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2018. u 09:56

Pope Francis waves as he boards a plane at Fiumicino Airport in Rome September 19, 2015. Pope Francis begins a nine-day tour of Cuba and the United States on Saturday where he will see both the benefits and complexities of a fast-evolving detente between the old Cold War foes that he helped broker. REUTERS/Giampiero Sposito TPX IMAGES OF THE DAY - GF10000212180
Giampiero Sposito / REUTERS

Papa Franjo neće biti izložen nikakvom riziku tijekom posjeta Čileu idućeg tjedna unatoč nizu napada na katoličke crkve u glavnom gradu Santiagu, izjavio je u subotu ministar unutarnjih poslova Mario Fernandez.

Vandali u Santiagu napali su tri crkve proteklog tjedna i ostavili prijeteću poruku papi Franji uoči njegova posjeta Čileu.

Ministar Fernandez na lokalnoj je radiopostaji izjavio da je riječ o malim kriminalnim skupinama s ograničenom mogućnosti djelovanja.

- To su ozbiljne i neoprostive radnje, ali moramo staviti stvari u perspektivu, rekao je te dodao kako nije riječ o skupinama "koje su doista opasne".

Niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za napade.

Papa Franjo, prvi južnoamerički papa, stiže u Čile u ponedjeljak. Očekuje se da će misi koju će predvoditi u utorak u gradskome parku prisustvovati više od 500.000 ljudi.

Različite skupine planiraju demonstracije zbog niza pitanja od autohtonih prava do skandala vezanih za seksualno zlostavljanje.

Papa će također posjetiti gradove Temuca i Iquique prije odlaska u Peru.

U glavnom gradu Perua Limi u subotu je vatra oštetila 35-metarski kip Isusa Krista, no policija je priopćila da nije riječ o napadu, već kvaru na električnim instalacijama.

Izdvajamo