MITING HAŠKOG OSUĐENIKA

ŠEŠELJ SA 600 RADIKALA STIŽE U MJESTO KOJE JE POSTALO SIMBOL PROTJERIVANJA HRVATA U Hrtkovcima planiraju održati 'Otadžbinski kongres'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.05.2019. u 09:29

Jarak, Srbija, 060518. Srpska policija nije dozvolila Vojislavu Seselju i njegovim pristasama da odrze skup u Hrtkovcima u kojemu zive i Hrvati. Seselj je sa svojim pristalicama zaustavljen u susjednom selu Jarak. Na fotografiji: Vojislav Seselj u selu Jarak. Foto: Vlado Kos / CROPIX -JL-
Vlado Kos / CROPIX

Vojislav Šešelj

 

Srpska radikalna stranka (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja namjerava u subotu prijepodne održati deseti „Otadžbinski kongres“ u Hrtkovcima, mjestu koje je postalo simbolom protjerivanja i stradanja srijemskih Hrvata početkom 1990-ih, a na zahtjeve da se taj skup zabrani za sada nema službenih reagiranja.

Kongres srbijanskih radikala bi, kako je najavljeno trebao biti održan u 11 sati u kući koju je Šešelj u tom mjestu kupio prije godinu dana i na kojoj je danas neonskim svjetlima istaknuto "Kuća Vojislava Šešelja".

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja toga kongresa. Zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reagiranja.

Policija je 6. svibnja 2018. godine blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991.

Na upit Hine uredu za medije srbijanske policije u petak je li skup prijavljen sukladno zakonu, te hoće li i kakve mjere MUP Srbije poduzeti u povodu okupljanja radikala u Hrtkovcima nije stigao nikakav odgovor.

Prema saznanjima Hine u Hrtkovcima se očekuje oko 600 radikala koji će nazočiti stranačkom skupu.

U ponedjeljak 6. svibnja navršit će se 27 godina otkako je u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting na kojemu su, u prisustvu vođe SRS-a, pročitana imena mještana hrvatske nacionalnosti kojima se prijetilo da se moraju iseliti.

Šešelj je prošle godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, kaznu koju je u tom trenutku već bio odslužio.

Kako je zaključilo Žalbeno vijeće, Šešelj je kriv za progon, deportaciju i poticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo