SAD

ŠEST KLJUČNIH STVARI O OPOZIVU DONALDA TRUMPA Demokratski Zastupnički dom će ga osuditi, ali Senat će ga osloboditi

 Yuri Gripas / REUTERS

Trump je zloupotrijebio položaj i ometao rad Kongresa. Tako glase točke optužnice protiv američkog predsjednika o kojima će sutra glasati Zastupnički dom. Cijeli proces traje već više od dva mjeseca, a sutra će najvjerojatnije biti potvrđeno da je Trump kriv te da treba biti opozvan. No, to ne znači da će biti smijenjen s funkcije predsjednika. Naime, tada se cijeli proces seli u Senat, koji naposljetku odlučuje o Trumpovoj budućnost. Većina senatora su republikanci, stoga su male šanse da će američki predsjednik uistinu biti smijenjen, no ipak se radi o povijesnom procesu. Demokrati na čelu s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi ubrzavali su cijeli postupak dok se Trump predstavljao kao žrtva progona i na sve moguće načine pokušavao istragu preokrenuti u svoju korist. Demokrat Chuck Schumer rekao je da će Zastupnički dom sa sigurnošću opozvati predsjednika te da bi istraga i svjedočenja u Senatu mogla početi 7. siječnja sljedeće godine. Pozvao je bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona te Trumpova šefa kabineta Micka Mulvaneyja da se odazovu pozivu na svjedočenje. Njih su dvojica među ključnim svjedocima koji, međutim, još nisu dali iskaz o predsjednikovim postupcima.

1. Što je opoziv i kako izgleda?

Opoziv je postupak kojim se predsjednika uklanja s dužnosti prije nego što mu istekne mandat.

Opoziv je politički, a ne kriminalni proces i sastoji se od dvije faze. Prva počinje u Zastupničkom domu, koji se izjašnjava o pokretanju istrage protiv predsjednika i onda prihvaća ili odbija točke optužnice odnosno točke opoziva. Za opoziv u Zastupničkom domu Kongresa, odnosno potvrdu točaka optužnice potrebno je 51 posto zastupnika, odnosno 218 od njih ukupno 435. Ako zastupnici izglasaju predsjednikov opoziv, tada se cijeli proces seli u Senat. Senat tada odlučuje hoće li održati saslušanja ili odmah glasati o krivnji predsjednika po točkama optužnice. Tek ako Senat dvotrećinski glasa za opoziv predsjednika, odnosno potvrdi njegu krivnju, on mora odstupiti s dužnosti. Treba napomenuti da, iako je predsjednik opozvan, to ne znači da je odmah smijenjen s funkcije. Naime, on treba biti opozvan (“impeached”) u obje faze procesa, odnosno u oba doma Kongresa - i u Zastupničkom domu i u Senatu. Stoga će s dužnosti odstupiti tek ako ga Senat proglasi krivim prema točkama optužnice.

2. Zbog čega se predsjednika može opozvati?

Prema Ustavu SAD-a, predsjednik će biti smijenjen s dužnosti zbog “izdaje, mita ili drugih ozbiljnih zločina ili prekršaja”. Međutim, problem nastaje jer u Ustavu nije točno objašnjeno što točno podrazumijevaju “ozbiljni zločini ili prekršaji”. Prema tome, na Zastupničkom domu ostaje da prosudi za što točno optužuje predsjednika kad se govori o “prekršaju i zločinu” te da prema tome pažljivo odredi točke optužnice. Nakon toga je na Senatu da odluči za što će predsjednika osuditi. Tijekom početnog procesa istrage, prije donošenja specifičnih točaka optužnice, raspravljalo se o nekoliko stvari za koje bi se moglo teretiti Trumpa - od kršenja zakona o financiranju izborne kampanje do neprimjerenog preusmjeravanja sredstava za gradnju zida. No, stručnjaci su predlagali da je najbolje držati se uske skupine prekršaja, odnosno fokusirati se samo na odnos s Ukrajinom i zloupotrebu predsjedničkih ovlasti.

3. Za što je Trump optužen i što mu prijeti?

Na kraju su demokrati u Zastupničkom domu iznijeli dvije formalne točke optužnice protiv predsjednika Trumpa. Optužili su predsjednika da je zloupotrijebio svoje ovlasti pritiskom na Ukrajinu, od koje je zahtijevao da istraži njegova političkog protivnika, kandidata Joea Bidena, u zamjenu za vojnu pomoć vrijednu 400 milijuna dolara. Druga točka optužnice je ometanje kongresne istrage, kojom se Trumpa optužuje da je svoje suradnike savjetovao da ne surađuju u istrazi. Odbor za pravosuđe prihvatio je obje točke optužnice. Sa 23 glasa “za” i 17 “protiv” usvojene su točke optužnice protiv Trumpa za zloporabu položaja i ometanje rada Kongresa. Sutra bi na rasporedu trebalo biti glasanje cijelog Zastupničkog doma o točkama optužnice. Kako demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, optužbe će najvjerojatnije biti prihvaćene. Time se prva faza postupka opoziva završava i u idućih nekoliko tjedana trebalo bi početi suđenje pred Senatom.

4. Koliko traje postupak opoziva?

Službeno je postupak opoziva protiv američkog predsjednika počeo 24. rujna, kada je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi najavila početak istrage riječima: “Nitko nije iznad zakona”. No, ne može se točno znati koliko će dugo trajati postupak opoziva. Do sada se istraga o opozivu vodila protiv trojice predsjednika - Johnsona, Clintona i Nixona. U slučaju Andrewa Johnsona, proces je trajao 94 dana. Ubrzo nakon što je Zastupnički dom izglasao početak procesa, iznesene su točke optužnice. Od prvog glasanja do glasanja o opozivu u Zastupničkom domu prošlo je samo tjedan dana, a nakon toga je počela dvomjesečna istraga u Senatu. Dvaput se glasalo u Senatu i oba puta Johnson je oslobođen. Optužnica protiv Billa Clintona podignuta je nakon 72 dana, a cijeli proces trajao je 127 dana dok ga Senat nije oslobodio 12. veljače 1999. Postupak je najdulje trajao u slučaju Richarda Nixona, čak 183 dana, iako se nikad nije glasalo o opozivu jer je on prije toga dao ostavku. U slučaju Donalda Trumpa, proces opoziva mogao bi trajati najkraće do sada. Dio analitičara smatra da bi to moglo ići Trumpu u korist jer time ne riskira otkrivanje novih, potencijalno ugrožavajućih, dokaza i svjedočenja.

5. Što će se dogoditi ako se proces preseli u Senat?

Ako Zastupnički dom sutra prihvati točke optužnice, suđenje se seli u Senat, koji se pretvara u svojevrsni sud. Zastupnički će dom izabrati zakonodavce, odnosno predstavnike koji će pred Senatom izložiti optužbe protiv Trumpa. Demokrati su već najavili da će predstavnici većinom biti iz Odbora za pravosuđe i iz Odbora za obavještajne poslove. Postupkom opoziva u Senatu predsjeda glavni sudac američkog Vrhovnog suda, a senatori preuzimaju ulogu porotnika. Da bi se Trumpa osudilo, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 100 senatora u Senatu. Istraga može uključivati svjedočenja koja će u najbržem mogućem slučaju trajati šest tjedana (ako svjedočenja budu šest dana u tjednu). Senat se može odlučiti i za opciju glasanja o točkama optužnice odmah nakon uvodne rasprave i potpuno izbaciti svjedočenja. S obzirom na to da Senatom vladaju republikanci, vrlo je vjerojatno da će Trump biti oslobođen svih optužbi i ostati na poziciji.

6. Ako Trump bude opozvan, ali ostane na poziciji, zašto je opoziv uopće važan?

Trump može biti opozvan, odnosno optužen, u Zastupničkom domu, ali oslobođen svih optužbi u Senatu, čime bi ostao predsjednik SAD-a. No, to ne znači da su cijela istraga i proces bili uzaludni. Osim što je javnost tjednima i mjesecima slušala kako se predsjednika optužuje za razne zločine, glasanje prisiljava svakog člana Kongresa da razmisli o tome je li to što predsjednik radi ispravno i legalno te da naposljetku glasa “za” ili “protiv” njega. U Senatu sjedi 53 republikanaca, 45 demokrata i 2 nezavisna senatora koja obično glasaju za demokrate. Za opoziv je potrebno najmanje 67 glasova, što znači da demokrati trebaju uvjeriti najmanje 20 republikanaca da glasaju protiv Trumpa. Na kraju, ostaje pitanje koliko će nakon ovoga uloga i imidž predsjednika biti narušeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:19