ZATVARANJE PIPE

Seul zaplijenio panamski brod koji je Sjevernoj Koreji dostavljao naftu

Ilustracija
 REUTERS

užnokorejske vlasti zaplijenile su brod za koji se sumnja da je pod panamskom zastavom prevozio naftne proizvode u Sjevernu Koreju, što je kršenje međunarodnih sankcija, objavio je u nedjelju službenik carine.

To je druga zapljena koju je Seul objavio u posljednjih nekoliko dana, u vrijeme dok Sjedinjene Države pojačavaju svoje pokušaje da zaustave priljev energenata u Sjevernu Koreju zbog nuklearnih i raketnih testova koje ta država provodi.

Brod KOTI može prenositi 5100 tona nafte, a posada je iz Kine i Mjanmara, prenosi agencija Yonhap.

Južna Koreja je u petak objavila da je krajem studenoga zaplijenila brod Lighthouse Winmore koji je pod zastavom Hong Konga na sjevernokorejski brod navodno prebacio 600 tona nafte.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prošlog je mjeseca jednoglasno nametnulo nove sankcije Pjongjangu zbog posljednjeg testa interkontinentalne balističke rakete čime mu se pokušava ograničiti pristup energentima.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je na svom Twitter profilu napisao kako je Kina "ulovljena" pri tranzitu nafte u Sjevernu Koreju, te da će to spriječiti "prijateljsko rješenje" krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, što je Kina u petak odbacila, naglasivši da poštuje odluke Vijeća sigurnosti.

Izvori su Reutersu otkrili i da su ruski tankeri posljednjih mjeseci barem tri puta dostavili gorivo Sjevernoj Koreji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03