VELIKI BRAT

'SHVAĆAM DA SMO U IZVANREDNOJ SITUACIJI, ALI OVO JE PREVIŠE' Izraelske vlasti koristit će antiterorističke tehnike u praćenju zaraženih koronavirusom

 JACK GUEZ / AFP

Izrael namjerava koristiti antiterorističke tehnike praćenja zaraženih osoba kako bi nadzirao provođenje mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa, a najava takvih mjera izazvala je zabrinutost zbog kršenja privatnosti pacijenata.

Kibernetičko praćenje, uz odobrenje vlade, koristit će se kako bi se locirale osobe koje su bile u kontaktu s nositeljima virusa, kazao je premijer Benjamin Netanyahu na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

"Vrlo ćemo brzo početi koristiti tehnologiju... digitalna sredstva koja smo koristili u borbi protiv terorizma", rekao je Netanyahu objavljujući da je od ministarstva pravosuđa zatražio odobrenje zbog toga što takve mjere krše privatnost pacijenata.

Shin Bet, izraelska sigurnosna agencija, potvrdila je da na zahtjev Netanyahua i ministarstva zdravlja proučava korištenje mogućnosti te tehnologije u borbi protiv koronavirusa.

Avner Pinchuk, stručnjak za pravo na privatnost iz Udruženja za građanska prava u Izraelu kaže da bi takva tehnologija mogla obuhvatiti praćenje u stvarnom vremenu mobilnih telefona zaraženih osoba kako bi se utvrdila kršenja karantene ili bi se unatrag moglo utvrditi na kojim su mjestima te osobe bile te s kime su sve kontaktirale.

"Brine me ta objava. Shvaćam da smo u izvanrednoj situaciji no čini mi se da je ovo možda previše. Zavisit će o tome koliko će nametljive te metode biti", kaže Pinchuk.

Shin Bet u priopćenju tvrdi da se neće utvrđivati eventualne povrede odredbi o karanteni.

"Ne postoji namjera korištenja tih tehnologija za praćenje u kontekstu preporuka o izolaciji”, navodi se u priopćenju.

Netanyahu je kazao da tu odluku nije bilo jednostavno donijeti i opisao je virus kao "nevidljivog neprijatelja kojeg se mora locirati".

"U svim godinama na premijerskoj dužnosti izbjegavao sam koristiti te metode protiv građanstva no nema izbora", dodao je Netanyahu.

Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je da su 193 pozitivne na koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:57