KAKO CRKVA KAŽNJAVA

Silovao si dijete? Za kaznu ideš među djecu na Filipine

AP

U 21 zemlji, na šest kontinenata, otkriveni su primjeri koji su izazvali bijes bivših žrtava. Otac Jimenez zlostavljao je dječake u New Yorku, Venezueli i jednog u Kolumbiji

RIO DE JANEIRO - Premještanje u zemlje Trećeg svijeta ili iz jedne zemlje u drugu bio je, čini se, glavni lijek koji je Katolička crkva koristila za rješavanje problema svećenika zlostavljača djece.

Bijes žrtava

Redakcija agencije Associated Press pronašla je 30 slučajeva svećenika kojima je, nakon što su optuženi ili osuđeni za sodomiziranje i zlostavljanje djece, omogućen “novi početak” i često im je bilo dopušteno ponovo raditi s maloljetnicima. Svećenik koji je priznao zlodjela u Los Angelesu, premješten je na Filipine, drugi je nakon sudske nagodbe za 175.000 dolara iz Massachusettsa poslan u Brazil, jedan je premještan iz Engleske u Irsku i natrag. U čak 21 zemlji, na svih šest kontinenata, pronađeni su primjeri koji su izazvali bijes bivših žrtava.

Jedan od njih je Joe Callander koji je prije dvije godine ugledao fotografiju svog bivšeg zlostavljača, “oca” Marija Pezzottija kako pozira s polugolom dječicom iz indijanskih plemena u Amazoni, daleko od kontrole Crkve ili državnih institucija. Brazilska policija kaže kako nije znala da je on osuđeni pedofil.

Ponavljao zlodjela

- Sam sam zamolio premještaj u Brazil kako bih mogao promijeniti život i početi iznova. Nakon dolaska u zemlju stavio sam se na Božju milost i posvetio se rješavanju svog problema. Uz Božju pomoć, nadvladao sam ga - tvrdi danas 75-godišnji Pezzotti. No Callander - koji je 1959., kad ga je Pezzotti tri puta silovao u katoličkoj srednjoj školi u gradiću Hollistoneu, imao 14 godina - u to ne vjeruje. Tvrdi kako mu je Crkva obećala da zlostavljač nikada više neće biti u blizini djece. Na njegovu pritužbu da se silovatelj, koji je ponavljao svoja zlodjela i još ih priznao, sretno smiješi okružen nezaštićenom domorodačkom djecom, odmah su reagirali. Poslali su Pezzottija u Italiju. Tvrde da u Brazilu nikoga nije zlostavljao.

- Postoji jasan obrazac rješavanja problema svećenika koji su se “uvalili u nevolju” koja je zaprijetila curenjem u javnost i sudskim progonom, tako da ih se pošalje u misije u druge dijelove svijeta. Sve da se izbjegne skandal - tvrdi bivši benediktinac Richard Sipe, jedan od najžešćih kritičara prakse “međunarodnih transfera” svećenika.

Papa nije odgovorio

Crkveni dužnosnici tvrde, pak, da su u mnogim slučajevima svećenici odslužili svoje kazne i rehabilitirali se, a za neke se, usprkos optužbama, vjerovalo da su nedužni.

No, slučajevi pokazuju da je prije riječ o zataškavanju svećeničkih zločina po svaku cijenu, pa i na uštrb nezaštićene djece.Otac Enrique Diaz Jimenez iz Kolumbije ponavljao je zločine u tri zemlje. Nakon što je pred sudom priznao da je kriv za seksualno zlostavljanje trojice dječaka u New Yorku, 1991. je osuđen na pet godina uvjetne kazne. Deportiran je u Venezuelu, gdje je, nakon optužbi 18 dječaka 1996. bio suspendiran. Njegov nadređeni u Venezueli izjavio je kako nije znao ništa o prethodnim zlostavljanjima djece, već mu se Diaz povjerio da ima problema s odnosom prema ženama. Diaz je zatim otišao u Kolumbiju gdje je 2001. optužen za zlostavljanje jednog dječaka, što je priznao.

Majka 15-godišnjakinje iz Floride, djevojčice koja je svećenika Vijaya Vhaskra Godugunurua iz Indije optužila da ju je dirao kad je bio u posjetu njihovoj župi u SAD-u, tvrdi da je poslala pismo papi Benediktu XVI . Odgovor nije stigao. Svećenik je na sudu tvrdio da je djevojčica sama vodila njegovu ruku. Izbjegao je zatvor, a umjesto toga određeno je da se mora vratiti u Indiju, ići na savjetovanje, ne raditi s djecom godinu dana i nikad se ponovno vratiti u SAD. Talijanski jezuit Clodoveo Piazza optužen je prošle godine da je, upravljajući skloništem za djecu beskućnike u Brazilu, sam zlostavljao ili dopuštao turistima da iskorištavaju djecu. Najmanje se osam mladića javilo policiji koja traži njegovo uhićenje.

Priznao napade

Piazza je sad u Mozambiku i tvrdi da su optužbe lažne, kako se radi o pokušaju da se od njega izvuče novac te “progonu političkih krugova”. Istaknuo je da je dvaput oslobođen na sudu. No, to ne može tvrditi novozelandski svećenik Allan Woodcock. Nakon što je prije 20-tak godina optužen za zlostavljanje 11 dječaka, poslan je u Irsku. Novom Zelandu je izručen 2004. i na sudu je priznao 21 napad na djecu. Dobio je sedam godina zatvora, a lani je pomilovan.

- Poslali su ga u Irsku. Pustili su ga da ode s Novog Zelanda nakon što je godinama zlostavljao djecu. Te transfere zlostavljača se nazivalo “geografskim lijekom” - tvrdi njegova bivša žrtva Terry Carter, koji je dobio odštetu od 32.000 dolara. Svećenikovi nadređeni iz udruženja Society of Mary ističu kako je u Irsku poslan na intenzivnu psihoterapiju te da nije imao dopuštenje tamo biti svećenik ili imati kontakt s djecom.

- Suspendiran je iz župe 1987., a odriješen od svećenstva 2001. Ranije se vjerovalo da je pedofilija izlječiva - rekla je glasnogovornica udruženja Lindsay Freer.

Izdvajamo