EU PROTIV TRUMPOVA POTEZA

SILOVITI AMERIČKI UDAR NA IRAN: NA SNAGU SE VRAĆAJU TEŠKE EKONOMSKE SANKCIJE 'Tko ih bude zaobilazio, prijete mu ozbiljne posljedice'

 Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak izjavio da je "otvoren" za novi nuklearni ugovor s iranskim režimom, potvrdivši ponovno uvođenje gospodarskih sankcija Teheranu koji optužuje za destabilizaciju Bliskog istoka.

"U trenutku dok nastavljamo maksimalan gospodarski pritisak na iranski režim, ostajem otvoren za širi ugovor koji bi obuhvatio sve njegove štetne aktivnosti, pa i njegov balistički program i potporu terorizmu", istaknuo je američki predsjednik u priopćenju.

Tekst je objavljen nekoliko sati prije ponovnog uvođenja gospodarskih sankcija o kojemu je odlučeno nakon jednostranog povlačenja njegove zemlje iz povijesnog ugovora o nuklearnom programu koji su 2015. potpisali Iran i velesile.

Prvi paket američkih sankcija koji stupa na snagu u utorak u 6.01 sati po srednjoeuropskom vremenu uključuje prekid financijskog poslovanja i uvoza sirovina te kaznene mjere za kupnju u automobilskom sektoru i u komercijalnom zrakoplovstvu. Nakon toga u studenom su predviđene još teže mjere koje će pogoditi naftni i plinski sektor te središnju banku.

Te mjere "jačaju pritisak na Teheran kako bi promijenio ponašanje", rekao je Trump koji od dolaska na vlast redovito kritizira ugovor.

Tvrtkama koje budu zaobilazile sankcije prijete "ozbiljne posljedice", upozorio je.

No, prošlog tjedna američki predsjednik je na opće iznenađenje izjavio da je spreman sastati se s iranskim čelnicima "kad god budu htjeli".

Ta je spremnost naišla na leden prijam kod iranskog režima: "Mislite li da se s takvom osobom kao što je on (Trump) može pregovarati? Ili on samo želi privući pozornost?", upitao se iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Iranska valuta rial izgubila je polovicu vrijednosti od travnja zbog prijetnje obnovom američkih sankcija. Obezvrjeđivanje valute i rast inflacije izazvali su povremene prosvjede u Iranu protiv profiterstva i korupcije, a mnogi su prosvjednici skandirali protuvladine slogane.

Predsjednik Trump cilja presjeći pristup iranskog čelništva resursima, kažu dužnosnici.

Američke sankcije imaju i svoju slabu točku, nevoljkost Europe i Kine da ograniče svoje poslovanje s Iranom.

Europska unija je obećala u ponedjeljak kako će se suprotstaviti obnavljanju američkih sankcija Iranu što će biti ispit sposobnosti EU da sačuva nuklearni ugovor prema kojem je Iran ograničio svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje strogih ograničenja za njegovo gospodarstvo.

Dok Washington ponovno u utorak uvodi sankcije isto tako će stupiti na snagu i novi zakon EU kako bi se zaštitile europske tvrtke i umanjio njihov, kako to kažu dužnosnici EU, "nezakonit" doseg preko granica SAD-a.

EU i druge stranke ugovora iz 2015. - Kina i Rusija - rade na tome da nastave trgovinu s Iranom koji je zaprijetio da će se prestati pridržavati ograničenja svojega nuklearnog programa ako ne bude vidio gospodarske koristi oslobađanja od sankcija prema tom ugovoru.

"Duboko žalimo ponovno uvođenje sankcija od strane SAD-a", rekao je EU u zajedničkom priopćenju s ministrima vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Britanije.

Oni su obećali sačuvati financijske tokove i iranski izvoz nafte i plina što je životno važno za njegovo gospodarstvo.

EU-ovi dužnosnici se nadaju kako će tzv. blokirajući zakon ublažiti utjecaj američkih sankcija na tvrtke uključujući i odvraćanje američkih vlasti od nametanja nekih kazni.

Trump je upozorio u ponedjeljak na "teške posljedice" za ljude ili entitete koji postupno ne ukinu gospodarske aktivnosti s Iranom. "Sjedinjene Države su u potpunosti predane provedbi svih naših sankcija a blisko ćemo surađivati sa zemljama koje posluju s Iranom kako bismo osigurali puno poštivanje", rekao je u priopćenju.

Novi zakon EU zabranjuje osobama iz EU da poštuju američke sankcije ili s njima povezane sudske odluke i dopušta tvrtkama da tuže kako bi dobile odštetu za moguće štete od strana koje se povuku iz ugovora zbog američkih sankcija.

Europski dužnosnici međutim priznaju kako to možda neće biti dovoljno da uvjeri europske tvrtke da se suprotstave američkim kaznama da bi poslovale s Iranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:45