ŽENOMRZAC I FAŠIST

'SILUJTE IH I PUCAJTE IM U VAGINU!' Filipinski predsjednik Duterte dotakao novo dno svojom preporukom kako bi vojnici trebali tretirati pobunjenice

 youtube screenshot

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte proglašen je ženomrscem i 'mačo-fašistom' nakon što je naredio svojim vojnicima da komunističkim pobunjenicama 'pucaju u vaginu', piše Guardian.

U govoru pred više od 200 vojnika u gradu Malacañangu prošlog tjedna, filipinski predsjednik dao je direktivu kako da postupaju sa ženskim pripadnicima gerilskih snaga.

'Recite im: 'Stigla je nova naredba od našeg zapovjednika: Nećemo vas ubiti nego ćemo vam pucati u vaginu'', rekao je Duterte pojasnivši kako će te žene bez svojih vagina biti beskorisne.

Duterte je u govoru nekoliko puta spomenuo riječ 'bisong', što znači vagina, iako je to kasnije u službenom transkriptu govora cenzurirano. Međutim, govor je i snimljen, a na snimci se jasno čuje smijeh i odobravanje koji su pratili predsjednikove riječi.

Dutertov govor naišao je na žestoku osudu organizacija za ljudska prava i ženskih grupa u regiji.

'Ovo je još jedan u nizu mizoginih, pogrdnih i ponižavajućih izjava o ženama', rekao je Carlos H. Conde, filipinski analitičar Humans Rights Watcha.

'Ovakvim izjavama potiče državne snage na počinjenje seksualnog nasilja tijekom oružanog sukoba što je direktna povreda međunarodnog humanitarnog prava.'

Kongresnica Emmi de Jesus Dutertea je proglasila 'mačo-fašistom' i rekla da takve izjave predstavljaju teroriziranje žena od strane same države.

Duterte je poznat po neukusnim i ženorzačkim ispadima. Jedan takav je zabilježen tijekom njegove predsjedniče kampanje 2016. kad je govorio o ubojstvu australske misionarke koju su u zatvoru grupno silovali. Duterte je rekao kako mu je žao što i sam nije bio u mogućnosti sudjelovati u tom zločinu.

Prošle godine je vojnicima u Mindanau, pak, rekao, navodno se šaleći, da je vojni zakon uveden kako bi ih štitio i kad bi silovali tri žene.

Duterteov glasnogovornik, Harry Roque, odbacuje optužbe da je njegov šef mizogini seksist.

'Znate, te feministice ponekad pretjeruju. Mislim, pa to je smiješno. Ma hajde! Nasmijte se!', rekao je Roque.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:21