PROSTORNO SU OGRANIČENI

SINGAPUR ZAUSTAVLJA RAST BROJA AUTOMOBILA NA SVOJIM CESTAMA Vozila je na cestama previše, njihov ukupan broj do daljnjega neće smjeti rasti

 
 Profimedia, allOver Photo

Singapur je najavio da će zaustaviti povećavanje broja privatnih automobila na svojim cestama od iduće godine, piše The Guardian. Istovremeno, grad-država obećava da će unaprijediti javni transport.

Statutarno vijeće za kopneni prijevoz singapurskog ministarstva prometa smanjit će stopu rasta broja osobnih automobila i motora za 2018. godinu s 0,25 posto na nulu, a odluka će stupiti na snagu u veljači.

Singapur već sada uz pomoć kvotnog sustava strogo kontrolira broj automobila koji mogu voziti po cestama te je zbog toga izbjegao prometne neprilike koje često znaju paralizirati druge azijske gradove.

Svi oni koji u ovom gusto naseljenom i iznimno bogatom gradu-državi koji broj 5,6 milijuna stanovnika žele posjedovati automobil prvo moraju kupiti "certifikat o stečenom pravu". Takav certifikat obično vrijedi 10 godina te trenutno košta otprilike 37 tisuća dolara (nešto više od 234 tisuće kuna).

Primjerice, Toyota Corolla u Singapuru može koštati najmanje tri puta više nego negdje drugdje upravo zbog cijene certifikata i općenito visokih cijena automobila u tom gradu-državi.

Na kraju 2016. godine u Singapuru je bilo više od 600 tisuća osobnih automobila.

Nije rečeno dokle će biti zabranjeno povećavati broj osobnih automobila na cestama Singapura, međutim rečeno je da će broj autobusa i vozila za dostavu raznorazne robe nastaviti rasti.

Statutarno vijeće za kopneni prijevoz singapurskog ministarstva prometa je u ponedjeljak reklo da je već sada 12 posto kopnene površine Singapura prekriveno cestama te da u tom smislu nema puno prostora za ekspanziju.

Vlada je uz to rekla da tijekom narednih pet godina planira potrošiti 28 milijardi singapurskih dolara kako bi nadogradio sustav javnog prijevoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26