NOVINARI ZATEČENI

ŠIRI SE MREŽA UTJECAJA MAĐARSKOG PREMIJERA VIKTORA ORBANA NA MEDIJE Njemu bliski ljudi preuzeli kontrolu nad popularnom TV postajom Hir TV

Viktor Orbán
 Leonhard Foeger / REUTERS

Gledanu mađarsku televizijsku postaju Hir TV u srijedu je preuzela nova uprava bliska Viktoru Orbanu, čime je dodatno učvršćen utjecaj njegove stranke Fidesz na medijskom tržištu.

Orban je u travnju uvjerljivo dobio treće izbore u nizu a sada želi svoje protuimigrantske politike proširiti i na Europsku uniju.

Njegova je politička baza u Mađarskoj snažna, a ima i velik utjecaj na većinu tiskanih i elektronskih medija u zemlji zahvaljujući nadzoru nad regulatornim tijelom za medijsko tržšte i saveznicima koji posjeduju sve veći broj medija.

Televizija Hir TV bila je dio šireg paketa u poslu između kupca Zsolta Nyergesa, odanog Orbanu, i tajkuna Lajoša Simicske, bivšeg Orbanovog saveznika koji se s njime razišao 2015. godine.

Simicska je bio istaknuti protivnik Orbana u izbornoj kampanji 2018. ali njegova otvorena podrška oporbenoj nacionalističkoj stranci Jobbik nije uspjela donijeti političku promjenu kojoj se nadao jer je Jobbik uvjerljivo poražen.

Nekoliko dana kasnije je zatvorio svoje glavne novine i radijsku postaju, a potom je preostale poslove prodao Nyergesu.

Nyerges je u srijedu rekao da će Hir TV nastaviti raditi i za upravitelja imenovao Gabora Liszkaya, menadžera koji podržava vladu.

Liszkay je ranije radio za Simicsku, a nakon njegovog razlaza s Orbanom stao je na stranu mađarskog premijera i sada vodi medijsku kuću Mediaworks koja je od ključnog značaja za medijsko carstvo Orbanovog Fidesza koje obuhvaća široku mrežu novina i časopisa.

Novinari su ostali zatečeni objavom nove uprave, a jedan je novinar ocijenio da je riječ o povratku Fideszu sklone stare garde iz razdoblja do 2015. i dodao da je izgubljena relativna uređivačka sloboda koja je postojala pod oporbenim vlasnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:17