KRHKO PRIMIRJE

SIRIJA DAN NAKON SASTANKA U MOSKVI Putin je pokazao da je i dalje glavni igrač u regiji i zasad obuzdao Asada, ali ključni problem samo je 'zamrznut'

 
 AFP

Sporazum o primirju u sirijskoj pokrajini Idlib koji su u Moskvi, u četvrtak 5. ožujka, dogovorili Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdoğan zasad se poštuje.

Oružje je utihnulo, ali zanimljivo je da analitičari iz obje zemlje postavljaju pitanje - do kada će tako biti i ne vjeruju da je sporazum riješio ruske i turske probleme u Siriji.

Zasad je smirio situaciju, ali ni Turska niti Rusija nisu posve zadovoljne, pogotovo Ankara. Rusi su barem pokazali da oni još uvijek kontroliraju sve u vezi sa Sirijom (odbili su da Turska pozove Zapad u pomoć, čime je Erdoğan zaprijetio Putinu) te su čak dobili mogućnost da izađu na važnu trasu M4 koja povezuje Alep i Latakiju, koju su Turci u potpunosti kontrolirali na području Idliba.

Od 15. ožujka tamo će početi patrolirati zajedničke rusko-turske patrole. Osim toga, Vladimir Putin je, zasad, smirio Bašara al-Asada te ga obuzdao u nakani da zavlada cijelom Sirijom i istjera svoje protivnike koje podržava Turska.

Sukob u Idlibu spriječio je i izravni sukob Turske i Rusije, ali vjerojatno je, unatoč sporazumu, produbio uzajamno nepovjerenje dvaju lidera. Trenutačno su obojica ovim sporazumom uzeli time out - Putin je pokazao da još uvijek drži konce Sirije u svojim rukama, Erdoğan se ipak može za svoju javnost predstaviti kao relativni pobjednik.

No, svakako je pitanje kako će se stvari razvijati dalje jer je evidentno da će samo mala iskra ponovno razbuktati sukobe u Idlibu zato što je teško povjerovati da će se i Bašar al-Asad, ali i Ankara zadovoljiti sadašnjim primirjem koje nije riješilo problem, samo ga je zamrzlo i odgodilo. Rusiji to sada najviše odgovara, ali je ovo ipak samo vatrogasna mjera.

Ruski mediji napominju da će se turska vojska vjerojatno suzdržavati od bilo kakvih napada, kao što će i Moskva kontrolirati Asada i njegovu vojsku, ali svi se pitaju koliko će se moći obuzdati sirijske oporbene antibašarovske snage i koliko Erdoğan ima nadzor nad njima. Erdoğan neće prihvatiti Asada, kao što neće ni po koju cijenu pristati da Idlib ne bude pod njegovom kontrolom.

Očekuje se da bi, nakon potpisanog Sporazuma, trebao olabaviti pritisak migranata iz Sirije na Tursku, a onda možda i prema EU. Trenutno su na tursko - grčku granicu stigle specijalne policijske snage (njih oko 1000) koje će sprječavati vračanje migranata u Tursku.

Inače, na toj uzavreloj granici stanje se normaliziralo, mada i dalje lete suzavci s obje strane, a migranti nastoje probiti postavljene žice i barikade prema Grčkoj, koje se još pojačavaju. No, s Turske strane niče improvizirano šatorsko migrantsko naselje, jer se oni ne žele maknuti, u očekivanju da bi mogli ipak probiti grčku zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00