INTERVENCIJA ZAPADNIH SILA

SIRIJSKA TELEVIZIJA OBJAVILA PRVE SNIMKE RAZORENOG CENTRA ZA KEMIJSKO ORUŽJE KOD DAMASKA Pentagon: 'Asadovom režimu trebat će godine da se oporavi'

 
 Twitter/YouTUbe

Stanovnike Damaska probudio je u subotu prije zore niz eksplozija koje su odjekivale cijelim gradom, jako glasne čak i po ocjeni ljudi koji su navikli na zvuk teškog bombardiranja.

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska napali su mete širom Sirije kao odgovor na kemijski napad prije tjedan dana, no sirijska vlada, koju podržava Rusija, niječe da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Napad je Sirijski znanstveni istraživački centar gotovo sravnio sa zemljom.

Centar nije daleko od istočne Gute, područja s naseljima i poljoprivrednim zemljištima koje je bilo najveće uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Posljednja skupina predala se nekoliko sati nakon navodnog kemijskog napada koji je doveo do savezničkog zračnog napada, na kraju vladine ofenzive u regiji koja je trajala sedam tjedana.

Stojeći pored ruševina, Saeid Saeid, voditelj Odjela za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama provodili istraživanja i proizvodili sastojke za lijekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protuotrove.

Američki general Joseph Dunford, načelnik združenog stožera, rekao je u Washingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja.

Glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su "uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih zračnih prostora na svijetu".

Photo released by the Syrian official news agency , shows the damage of the Syrian Scientific Research Center which was attacked by U.S., British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Barzeh, near Damascus, Syria, April 14, 2018. Photo by /UPI, Image: 368518071, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena.

Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima.

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Među ruševinama na rubu lokaliteta mogu se vidjeti razbacani ostaci pougljenenih knjiga, laboratorijskih maski i rukavica, dokumenata, paketa lijekova, stolica i papira, dok na drveću vise ostaci zelene i bijele laboratorijske odjeće koje je raznio vjetar..

photo released by the Syrian official news agency , shows the damage of the Syrian Scientific Research Center which was attacked by U.S., British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Barzeh, near Damascus, Syria, April 14, 2018. Photo by /UPI, Image: 368518104, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

SAD i saveznici izveli su napad na Siriju kao odgovor na zaključak da je sirijski predsjednik Asad odgovoran za navodno korištenje kemijskog oružja u sirijskom gradu Doumi 7. travnja pri čemu su ubijeni deseci civila. Rusi pak tvrde da dokaza o kemijskom napadu nema.

U međuvremenu je i američko ministarstvo obrane objavilo snimke Tomahawk raketa koje su ispaljene s raketne krstarice USS Monterey prema Siriji.

Iz Pentagona ističu kako je meta napada bilo 'srce' programa za razvoj i proizvodnju kemijskog oružja sirijskog predsjednika Bašara al Asada i kako su uspješno pogođeni svi ciljevi u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu kemijskog oružja protiv svog naroda.

- Ne želimo se miješati u sukob u Siriji, ali ne možemo dopustiti takva kršenja međunarodnog prava, izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White na današnjoj konferenciji za novinare.

- Uspješno smo pogodili sve predviđene ciljeve, dodala je.

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili 'precizni, važni i učinkoviti', zadali su takav udarac sirijskome kemijskom programu da će mu 'trebati još godine da se od njih oporavi', istaknuo je visoki dužnosnik Pentagona, general Kenneth McKenzie.

Photo released by the Syrian official news agency , shows the damage of the Syrian Scientific Research Center which was attacked by U.S., British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Barzeh, near Damascus, Syria, Saturday, April 14, 2018. Photo by /UPI, Image: 368518078, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je McKenzie na konferenciji za novinare.

- Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu, objasnio je McKenzie.

I dok sirijska državna televizija tvrdi kako je sirijski režim srušio 13 ispaljenih raketa i kako su u napadu stradala tri civila, general McKenzie ističe kako Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji.

- Snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara. Kada ispaljujete željezo u zrak ono mora negdje pasti, rekao je.

Kazao je kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

Počela hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je počelo hitnu sjednicu posvećenu Siriji na zahtjev Rusije koja traži osudu zapadnjačkih napada na režim sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada zbog njegovih napada kemijskim oružjem na vlastiti narod.

Na početku rasprave glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je članice Vijeća sigurnosti da "djeluju u skladu s Poveljom UN-a i u okviru međunarodnog prava", s obzirom na to da je riječ o "miru i sigurnosti", piše AFP.

Reuters piše da je Rusija predložila donošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila "agresija SAD-a i njezinih saveznica na Sirijsku Arapsku Republiku kojom se krše međunarodno pravo i UN-ova povelja".

Još se ne zna kada bi se rezolucija mogla dati na glasanje.

Malo je vjerojatno da će dobiti minimalnih devet glasova koliko je potrebno da bi se iznudio veto SAD-a, Francuske ili Britanije, smatraju diplomati.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova za i izostanak veta Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14