SARAKEB

SIRIJSKE VLADINE SNAGE ZADALE SNAŽAN UDARAC POBUNJENICIMA I TURSKOJ Ponovno zauzele strateški važan grad u Idlibu

 
 AFP

Sirijske vladine snage uspjele su ponovno zauzeti strateški važan grad u sjeverozapadnoj pokrajini Idlibu, četiri dana nakon što su ga osvojili pobunjenici koje podupire Turska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava ((SOHR).

SOHR sa sjedištem u Velikoj Britaniji rekao je da su sirijske vladine snage uz potporu ruskih borbenih aviona uspjele preuzeti punu kontrolu nad Sarakebom, nakon što su ga pobunjenici bili ponovno zauzeli u četvrtak.

Sarakeb je ključan za vladine snage i za pobunjenike jer je smješten na autocesti koja povezuje Damask i sjevernu pokrajinu Alep.

To je drugi najveći grad nakon Maret al-Numan u Idlibu, posljednje uporište sirijske oporbe.

Sirijske vladine snage i njihove savezničke milicije preuzele su kontrolu nad Sarakebom ranije prošli mjesec u sklopu velike vojne kampanje u regiji.

U nedjelju, turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da je zemlja pokrenula novu vojnu operaciju pod nazivom "Operacija proljetni štit", protiv snaga sirijskoga predsjednika Bašar al Asada, nakon što su u četvrtak u sirijskom napadu u Idlibu ubijena najmanje 34 turska vojnika.

Izbijanje nasilja izazvalo je strah od nove europske migracijske krize, nakon što je Ankara rekla da će njezine granice biti otvorene za one koji hoće u Europu u svjetlu prošlotjednih žrtava.

Tisuće migranata otad su požurile prema turskim granicama s Grčkom i Bugarskom.

Kao odgovor, grčka vojska u ponedjeljak je izvela vježbu pravim streljivom duž državne kopnene granice s Turskom, reklo je ministarstvo obrane u Ateni.

Cjelodnevna vježba izvest će se u regiji Evros, koju koriste migranti koji pokušavaju ući iz Turske.

Za vrijeme vježbe grčke vlasti zabranile su kretanje civila, vozila i stoke u zoni.

Grčka vojska tijekom vikenda je dovela pojačanje i povisila stupanj pripravnosti u tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44