PET GODINA RATA

SIRIJSKI PREDSJEDNIK BASHAR AL-ASSAD: 'Spremni smo danas započeti pregovore s oporbom'

CORRECTING SOURCE An image grab taken from the Syrian Presidency on October 4, 2015 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview in Damascus broadcast by Khabar TV, the news channel of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB). Assad said that the success of Russia's military intervention in his country's civil war was vital for the whole Middle East. AFP PHOTO / HO / SYRIAN PRESIDENCY == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SYRIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
 HO/AFP

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je u petak kako je spreman pregovarati s oporbom o okončanju sirijskog građanskog rata, dan nakon što su oporbene skupine objavile da podržavaju razgovore s vladom pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

"Spremni smo danas započeti pregovore s oporbom. No to ovisi o definiciji oporbe", rekao je al-Assad u intervjuu za Španjolsku novinsku agenciju (EFE).

"Oporba za svakoga u ovom svijetu ne znači militante. Velika je razlika između militanata, terorista i oporbe".

Građanski rat između nekoliko frakcija sada je u petoj godini i usložnjen je usponom terorističke skupine Islamske države u istočnoj Siriji.

Ni Islamska država niti ogranak al Qaede Fronta al-Nusra nisu pozvane na ovotjedne oporbene razgovore, a Assad je rekao da će pregovarati s onima koji su bili na konferenciji u Rijadu u prvim znakovima političkog približavanja.

"Od samoga početka sukoba u Siriji usvojili smo dijaloški pristup sa svakom stranom u sirijskom sukobu", rekao je Assad.

U četvrtak su se umjerena oporba i neke oružane skupine suglasile da će sudjelovati u pregovorima s režimom iz Damaska i formirale skupinu nazvanu Visoko povjerenstvo koje će birati izaslanike za pregovore planirane za sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52