POBUNA PROTIV REŽIMA

Sirijski veleposanik u Iraku prebjegao i pridružio se revoluciji: 'Pozivam sirijske vojnike da se i oni pridruže revoluciji i brane svoju zemlju i građane'

 AP photo/Bassem Tellawi

BAGDAD - Sirijski veleposlanik u Bagdadu Navaf al-Fares prebjegao je i pridružio se revoluciji protiv predsjednika Bašara al-Asada, postavši prvi visoko rangirani diplomat koji se pridružio sirijskim ustanicima.

Sirijski veleposlanik u Iraku u srijedu je prebjegao u znak prosvjeda zbog obračuna predsjednika Bašara al-Asada s oporbom u 16 mjeseci dugoj pobuni u zemlji, rekli su izvori iz sirijske oporbe, a potvrdili arapski diplomatski izvori u Iraku.

Navaf al-Fares, koji ima bliske veze sa sirijskim službama sigurnosti, prvi je viši diplomat koji je okrenuo leđa sirijskoj vladi.

"Uputio je pismo iračkom ministarstvu vanjskih poslova", rekao je arapski diplomat koji je želio ostati neimenovan, izvijestila je agencija AFP.

Nadležni irački dužnosnici "sastat će se sutra, u četvrtak, i razmotriti kako ga prebaciti u treću zemlju", dodao je diplomat.

Dugogodišnji dužnosnik Asadovog režima, koji je bio na visokim položajima i za vlasti pokojnog sirijskog predsjednika Hafeza Al-Asada, podrijetlom je iz Deir al-Zora, grada na istoku Sirije, koji je bio meta žestokog vojnog napada Asadovih snaga.

"Ovo je samo početak niza odlazaka na diplomatskoj razini. U kontaktu smo s nekoliko veleposlanika", najavio je Mohamed Sermini, član oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća, izvijestila je agencija Reuters.

Fares je u video poruci postavljenoj na Facebooku pozvao sirijske vojnike da slijede njegov primjer i okrenu oružje protiv režima u Damasku.

"Objavljujem da sam se pridružio, od ovog trenutka, revoluciji sirijskog naroda. Pozivam sirijske vojnike da se i oni pridruže revoluciji i brane svoju zemlju i građane. Okrenite svoje oružje prema kriminalcima iz tog režima", kazao je.

Snimljen je kako govori ispred zeleno-bijele sirijske zastave iz razdoblje prije nego što je stranka Baath preuzela vlast u zemlji prije pet desetljeća. Nije objavio na kojoj se lokaciji nalazi, niti objasnio razloge za svoju odluku iako je u poruci spomenuo da snage režima ubijaju civile u zemlji.

Navaf je 2008. imenovan za sirijskog veleposlanika u Iraku, osjetljivo političko mjesto nakon tri desetljeća zamrznutih diplomatskih odnosa dviju zemalja. Bio je tada siguran izbor jer je prethodno bio vođa stranke Baath u pokrajini Deir al-Zor, a i pripadnik je plemena Ogeidat, blisko povezanog sa sirijskom vladajućom alavitskom manjinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:27