ČOVJEK KOJI ČUVA TRUMPU LEĐA

SIVA EMINENCIJA TRUMPOVE ADMINISTRACIJE VIŠE SE NE SKRIVA Ležerno ćaskanje prekidao je s upadicama o stvaranju novog političkog poretka

Trump je manijakalno fokusiran na ispunjenje predizbornih obećanja Amerikancima i ništa ga u tom nastojanju ne može zaustaviti
 REUTERS

Steve Bannon i Reince Priebus. Sjeli su zajedno, na pozornici Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC), kako bi pokazali da su uigrani kotačići Bijele kuće između kojih nema trenja, "dobar i loš policajac" koji drže leđa šefu, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, u izvršenju njegovih predizbornih obećanja za koja su mnogi mislili da su samo isprazne riječi koje će se rasplinuti pod težinom političke svakodnevice Ovalnog ureda.

Nastupali su kao tim, ležerni Bannon i u odijelo utegnuti Priebus, kako bi svima dali do znanja da su oko Trumpa bili potpuno u krivu.

Bannon, siva eminencija administracije poznata pod nadimcima "predsjednik Bannon" i "Trumpov Rasputin", te Priebus, šef kabineta, jasno su opisali uloge: Priebus pazi na vremensku komponentu, a Bannon je pogonska sila za izvršenje spomenutih obećanja.

Vitla mačem

Inače povučeni Bannon pokazao je da je, istaknuli su politički komentatori, ne samo spreman podići "oružje", nego da već vitla mačem. Ležerno "ćaskanje" prekidale su njegove zloslutne izjave o stvaranju "novog političkog poretka".

Predsjednik Trump će, poručio je Bannon, preuzeti "SAD" od "korporatističkih, globalističkih medija" koji se protive Trumpovoj ideji ekonomskog nacionalizma. Trump je, dodao je, "manijakalno fokusiran" na izvršenje predizbornih obećanja i borba za njih protiv "opozicijske stranke", kako Bannon naziva medije, postat će svakodnevna. U tom će smislu, najavio je, "biti samo još gore".

- Mainstream mediji trebaju shvatiti da će sva obećanja biti ispunjena. On će i dalje gurati svoju agendu i kako se ekonomski uvjeti i radna mjesta budu poboljšavali, tako će nastaviti borbu. Svaki dan bit će borba. To je ono na što sam najponosniji oko Donalda Trumpa. Kad mu dođu i tvrde "o, trebaš biti umjeren", on kaže Reinceu i meni "obvezao sam se američkom narodu, obećao sam im ovo kad sam se kandidirao, i to ću ispuniti" - objasnio je Bannon te poručio "da se varaju ako misle da će im mediji dati zemlju natrag bez borbe".

U toj borbi sudjeluju i njih dvojica - ujedinjeni, bez trzavica i borbe za utjecaj. - Praktički smo zajedno od 6.30 do 23 sata - rekao je Priebus te dodao kako smatra da ako se "stranka i konzervativni pokret ujedine, kao u slučaju Stevea i mene, to nitko neće moći zaustaviti".

Obojica su nabrojala ključne stvari od Trumpova ulaska u Ovalni ured. Prema Priebusovu mišljenju, to su nominacija ustavnog suca, deregulacija i imigracija.

Bannon je, razumljivo s obzirom na ulogu glavnog ideologa, bio opsežniji. Pričao je o "tri vertikale" - nacionalnoj sigurnosti i suverenitetu, ekonomskom nacionalizmu i "dekonstrukciji administrativne države", navodeći povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva kao "jedan od glavnih događaja moderne američke povijesti" SAD-a koji je, tvrdi on, "država s kulturom i razlogom postojanja". Priebus je također ustvrdio da je Trumpova administracija "najbolji kabinet u povijesti kabineta" i da je Trump pobijedio zbog "gladi za nekim tko je stvaran, iskren, nekim tko doista jest ono što govori". Bannon je izjavio da su mediji uvijek u krivu te da su kandidati za kabinet izabrani s razlogom, a to je već spomenuta dekonstrukcija.

Svih 25 minuta koliko su proveli na bini u društvu razdraganog, slatkorječivog i ulizivački raspoloženog Matta Schlappa, predsjednika Američke konzervativne unije, Bannon i Priebus međusobno su se i hvalili i zafrkavali (više Priebus Bannona, i to oko stila odijevanja te "da nije toliko loš - većinu vremena").

Pitbul i magarac

Komplimente je prorešetao i Guardianov Richard Wolffe u svom iznimno oštrom komentaru. Zbog međusobnih pohvala, piše on, Priebus je zvučao kao "dobro istrenirani pitbul", a Bannon kao "magarac". - Jedna od te dvije životinje izgledala je i zvučala kao šef - dodao je, započinjući komentar idućim riječima: "Postoji razlog zašto politički operativci poput Bannona ne sjede u Vijeću za nacionalnu sigurnost koje odlučuje treba li SAD ići u rat. To je isti razlog zašto je Bannonovo mjesto u Vijeću takva prijetnja za sigurnosti SAD-a i njegovih saveznika - on je trajno u ratu".

No, i nakon ovako preotvoreno iskazanog jedinstva prvih suradnika Donalda Trumpa i dalje je jasno da u Bijeloj kući postoji više tabora koji su u stalnom sukobu. Ključno je pitanje samo hoće li "generali", a ima ih tri, uspjeti na razini vanjske politike sačuvati nužnu trezvenost i smirenost.

Trump je vlasnik 3643 domene koje ga hvale i koje ga napadaju

Američki predsjednik Donald Trump vlasnik je čak 3643 domene, prenijela je televizijska kuća CNN. Kupuje već odavno, a šoping je nastavio i nakon što je postao kandidat za predsjednika. Otad ih je kupio čak 93. U portfelju ima svačega: od TrumpEmpire.com, TrumpOrganization.com ili TrumpBuilding.org do domena koje bi mogle biti korištene protiv njega, primjerice TrumpFraud.org i TrumpScam.com (Trump prevara) ili čak ImBeingSuedByTheDonald.com (tuži me Donald Trump). No, kupnju domena nije koristio samo u strateškom razvijanju svoga poslovnog carstva, nego i u pripremi političke karijere. Godine 2012. kupio je VoteAgainstTrump.com (glasaj protiv Trumpa), TrumpMustGo.com (Trump mora otići) i NoMoreTrump.com (Ne više Trumpa), a nekoliko godina kasnije, dva mjeseca prije nego što je proglasio da ulazi u utrku za nominaciju u lipnju 2015., MakeAmericaGreatAgain.vote i MakeAmericaGreatAgain.us. Za Božić 2014. kupio si je domenu DonaldTrumpSucks.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:00