NOVI VOĐA POPUSTIO

Sj. Koreja obustavlja testiranja nuklearnog oružja: Najzatvorenijoj zemlji svijeta treba hrana!

Sjevernokorejske su vlasti pristale dopustiti i inspektorima UN-a da motre njihov reaktor u Yongbyonu
 AFP

Nakon višegodišnjih pregovora i natezanja, Sjeverna Koreja pristala je obustaviti testiranja nuklearnog oružja i zaustaviti program obogaćivanja urana.

U sklopu “nuklearnog moratorija” pristala je suspendirati i nuklearna testiranja te testiranja dalekometnih projektila. Također, tvrdi glasnogovornica američkog State Departmenta, Victoria Nuland, sjevernokorejske su vlasti pristale dopustiti i inspektorima Ujedinjenih naroda da motre njihov reaktor u Yongbyonu, kako bi se uvjerili da se Sjeverna Koreja pridržava onoga što je obećala.

Poznata je i cijena za koju je mladi, novopečeni sjevernokorejski vođa Kim Jong-un prodao svoj nuklearni program: SAD bi uskoro u Sjevernu Koreju trebao poslati 240 tisuća tona pomoći u hrani. Detalji oko tog dijela dogovora još bi se trebali finalizirati.

Dogovor je, tvrde u State Departmentu, postignut tijekom pregovora između SAD-a i tajnovite Sjeverne Koreje koji su održani prošlog tjedna u Pekingu. Bili su to prvi pregovori nakon smrti Kim Jong-ila, a namjera im je bila da se Sjevernu Koreju uvjeri da se ponovno uključi u multilateralne pregovore.

SAD i Sjeverna Koreja navodno su bili blizu dogovora o nuklearnom moratoriju, kakav je sada postignut, tik prije smrti Kim Jong-ila, no nakon što je on preminuo razgovori su obustavljeni i nije bilo jasno hoće li se nastaviti.

- SAD je i dalje veoma zabrinut zbog ponašanja Sjeverne Koreje u velikom broju područja, no današnja objava reflektira važan, iako ograničen, napredak u rješavanju nekih od pitanja - istaknula je V. Nuland. Dodala je kako SAD i dalje ustraje u tome da nema neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji te da je “spreman poduzeti korake kako bi se poboljšali njihovi bilateralni odnosi u duhu obostranog poštovanja suverenosti i jednakosti”.

Do objave ove vijesti došlo je nakon nešto više od dva mjeseca otkako je preminuo dugogodišnji sjevernokorejski vođa Kim Jong-il. Analitičari tvrde da ona znači da je Sjeverna Koreja zadovoljila ključne preduvjete koje je Amerika tražila kako bi se ponovno krenulo u multilaternalne pregovore iz kojih se Sjeverna Koreja povukla 2009. godine.

Osim State Departmenta, vijest je potvrdila i Sjeverna Koreja, no drukčijim rječnikom.

Naime, neidentificirani glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u svojoj je izjavi za državnu novinsku agenciju rekao kako je Sjeverna Koreja pristala na nuklearni moratorij i dopustila inspektorima UN-a monitoring “kako bi održala pozitivnu atmosferu za američko-sjevernokorejske razgovore”.

Sjevernokorejski program obogaćivanja urana prvi je put otkriven prije nekoliko godina, što je značilo da ta komunistička država, uz već poznati program s plutonijem, ima još jedan način izrade nuklearnog oružja. Vjeruje se da je proizvela dovoljno materijala za šest do osam atomskih bombi.

Unatoč najnovijim vijestima, sjevernokorejski režim pod vodstvom neiskusnog Kim Jong-una zadržao je svoj poznati, tradicionalni oštri ton prema SAD-u. Primjerice, nedavno je prijetio zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:51