PATRICK SHANAHAN U BRUXELLESU

Sjedinjene Države ostaju privržene uzajamnoj obrani saveznika u NATO-u

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2019. u 16:48

Acting U.S. Secretary of Defense Patrick Shanahan holds a news conference during a NATO defence ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium February 14, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS

Patrick Shanahan

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan istaknuo je u četvrtak u Bruxellesu čvrstu američku privrženost NATO-u i njegovu članku 5 o uzajamnoj obrani.

"Sjedinjene Države su privržene NATO-u, naše obveze iz članka 5 ostaju čvrste i Amerika će nastaviti predvoditi i podržavati transatlantsko jedinstvo i sigurnost", rekao je Shanahan na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

U drugačijim okolnostima, takva izjava američkog ministra obrane bila bi samorazumljiva i nepotrebna, ali s obzirom na niz izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojima je dovodio u pitanje američku potporu NATO-u, ona će vjerojatno biti dočekana s olakšanjem u državama članicama Saveza.

Članak 5 Ugovora o Sjevernoatlatnskom savezu sadrži klauzulu o kolektivnoj obrani prema kojoj se cijeli Savez smatra napadnutim ako je napadnuta jedna njegova članica.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je na završnoj konferenciji za novinare da je NATO ususret svom 70. rođendanu u "dobroj formi".

Ta obljetnica NATO-a bit će obilježena sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u travnju u Washingtonu.

Na dvodnevnom sastanku ministara obrane razgovaralo se o kontroli naoružanja, operacijama i misijama NATO-a, podjeli troškova obrane i europskoj obrani.

Glavni tajnik je dodao da se svi saveznici u NATO-u slažu da raketni sustav srednjeg dometa SSC-8 koji je razvila Rusija predstavlja značajnu prijetnju za njihovu sigurnost te pozvao Moskvu da iskoristi još jednu prigodu i počne poštovati Sporazum o ograničenju nuklearnih raketa srednjeg dometa (INF).

Dodao je da se NATO priprema i za mogućnost da svijet bude bez sporazuma o ograničenju nuklearnih raketa srednjeg dometa (INF) između Sjedinjenih Država i Rusije i razmatra posljedice ruskog kršenja toga sporazuma.

Washington je nedavno objavio da se povlači iz tog sporazuma, ali je ostavio mogućnost da se vrati ako Rusija, kako je zatražio, prestane s kršenjem INF-a.

Ministri obrane također su razgovarali o misijama u Afganistanu i Iraku te operaciji na Kosovu.

"NATO ostaje privržen stabilnosti cijele regije zapadnog Balkana nakon 20. godine od početka misije, a KFOR će nastaviti jamčiti sigurnost svim građanima Kosova", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da NATO razmatra razinu suradnje s kosovskim zaštitnim snagama, nakon odluke kosovskih vlasti o transformaciji tih snaga u Vojsku Kosova.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo