RIGOROZNE PROVJERE

SJEDINJENE DRŽAVE POOŠTRAVAJU KONTROLU STRANIH STUDENATA Vize pod povećalom nakon napada u Bostonu

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti se našlo na udaru kritika jer nije provjerilo studentski status Kazahstanca povezanog s bombaškim napadom
 Twitter

WASHINGTON - Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje se našlo na udaru kritika jer nije provjerilo studentski status Kazahstanca optuženog da je povezan s bombaškim napadom na maratonu u Bostonu, postrožilo je postupak dozvoljavanja ulaska u zemlju strancima sa studentskim vizama, izjavio je u petak američki dužnosnik.

Odjel za carine i zaštitu granica Ministarstva izdao je dopis u kojem od službenika traži provjeru svih studenata s bazom podataka SEVIS o međunarodnim studentima i školama, kazao je dužnosnik koji je vidio dopis.

Odjel se našao na udaru kritika jer nije ispravno provjerio studentski status Azamata Tažajakova, prijatelja jednog od osumnjičenog za bombaški napad, kada je u siječnju ilegalno ušao u zemlju sa studentskom vizom.

Tažajakovu, koji je imao studentsku vizu koja je vrijedila do 30. kolovoza 2013., dopušten je ulazak u Sjedinjene Države 20. siječnja 2013. On je jedan od trojice prijatelja bostonskog bombaša Džohara Carnajeva koji je optužen za ometanje istrage zbog skrivanja ruksaka i pirotehničkih sredstava iz studentske sobe.

Carinik nije znao da je Tažajakov 4. siječnja ispisan sa Sveučilišta u Massachusettsu zbog akademskih razloga. Studentska viza prestaje važiti kada je student otpušten iz škole ili se nije ponovno upisao.

Američki dužnosnik kazao je da carinik nije provjerio SEVIS bazu podataka kada je Tažajakov stigao u siječnju. Kao rezultat toga, dopustio mu je ulazak u SAD.

"Ministarstvo domovinske sigurnosti reformira sustav studentskih viza kako bi se osiguralo da carinici imaju ažurirane sve relevantne informacije o studentskim vizama u stvarnom vremenu", navodi se u priopćenju.

To ministarstvo osnovano je nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. kako bi riješilo probleme u sustavu imigracije.

Vlasti optužuju Carnajeva i njegovog starijeg brata za bombaške napade u Bostonu 15. travnja u kojima su ubijene tri osobe, a ranjeno 264. Džohar Carnajev, star 19 godina, uhićen je 19. travnja, dok je njegov brat, Tamerlan Carnajev, star 26 godina, ubijen u pucnjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:00