PREKID NUKLEARNOG PROGRAMA

SJEVERNA KOREJA I SAD SPREMNI ZA NOVE PREGOVORE Radni sastanak 5. listopada mogao bi razbiti zastoj nakon neuspjeha u veljači

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2019. u 12:25

U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korean leader Kim Jong Un as they meet at the demilitarized zone separating the two Koreas, in Panmunjom, South Korea, June 30, 2019. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.
REUTERS

Sjeverna Koreja i SAD dogovorili su radne sastanke 5. listopada, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA u utorak, a ti bi pregovori mogli razbiti zastoj nastao nakon neuspješnog susreta na vrhu u veljači.

Razgovori čiji je cilj prekid sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa stoje na mjestu od drugog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una koji se održao u veljači.

Dvije države dogovorile su se da će imati preliminarni kontakt 4. listopada, nakon čega će se održati radni sastanci, prenosi KCNA, pozivajući se na priopćenje koje je potpisao zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui.

"Delegati Demokratske Republike Koreje spremni su ući u radne pregovore sa SAD-om", priopćio je Choe, dodavši kako očekuje da će ti razgovori "ubrzati pozitivni razvoj" odnosa dviju država.

Iako je Pjongjang u posljednje vrijeme pokazao volju za pregovorima, poruke iz državnih medija navodile su uvjet da Washington mora biti fleksibilniji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u rujnu je kazao kako je SAD spreman na susret sa sjevernokorejskim kolegama, naglasivši važnost tih pregovora.

Bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton u ponedjeljak je kazao kako Sjeverna Koreja nema namjeru odreći se nuklearnog oružja.

"Jasno je da Sjeverna Koreja nije donijela stratešku odluku da se odriče nuklearnog oružja. Zapravo, mislim da je točno upravo suprotno", rekao je Bolton, tvrdolinijaš u odnosima sa Sjevernom Korejom i Iranom kojega je Trump otpustio prije tri tjedna.

Pod sadašnjim uvjetima, sjevernokorejski čelnik se "nikada neće dobrovoljno odreći nuklearnog oružja", dodao je Bolton na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo