'NIJE ZA KOREJSKU BRAĆU'

Sjeverna Koreja neće razgovarati o nuklearnom oružju s Južnom Korejom: 'Sve naše atomske bombe namijenjene su samo SAD-u'

 KCNA / REUTERS

Sjeverna Koreja je u utorak objavila da u narednim razgovorima s Južnom Korejom neće razgovarati o svom nuklearnom oružju jer je ono namijenjeno samo Sjedinjenim Državama, a ne za korejsku "braću" u susjednoj državi.

Dužnosnici Sjevera i Juga rekli su utorak da su se dogovorili o održavanju pregovora za rješavanje međusobnih pitanja i spriječavanje slučajnog sukoba, a to je prvi susret dviju Koreja nakon dvije godine, u vremenu velikih napetosti zbog Pyongyangovog testiranja projektila.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prošlog je mjeseca jednoglasno uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila, a Pyongyang je to prozvao ratnim činom.

"Sva naša oružja, uključujući atomske i hidrogenske bombe i balističke projektile su namijenjene samo Sjedinjenim Državama, ne za našu braću, niti za Kinu i Rusiju", istaknuo je glavni sjevernokorejski pregovarač Ri Son Gwon.

"Ovo nije pitanje između Sjeverne i Južne Koreje, pa bi njegovo povlačenje izazvalo negativne posljedice i riskiralo da se sva današnja postignuća pretvore u ništa", rekao je Ri, čelnik sjevernokorejskog Odbora za mirnu reunifikaciju domovine.

Seul vjeruje kako bi poboljšani odnosi među Korejama i niz koraka postignutih u utorak mogli otvoriti put za raspravu o "fundamentalnoj rezoluciji" o nuklearnom pitanju u budućnosti, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.

"Blisko ćemo se koordinirati sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Japanom i drugim susjedima u tom procesu", dodalo je ministarstvo.

U zajedničkom priopćenju nakon 11-satnog razgovora u utorak Sjeverna se Koreja obvezala da će idućeg mjeseca poslati veliko izaslanstvo na Zimske Olimpijske igre u južnokorejskom Pyeongchangu.

Seul je ranije u utorak objavio da je spreman privremeno ukinuti neke sankcije čime bi se sjevernokorejskim dužnosnicima omogućio posjet Jugu u vrijeme Olimpijskih igara. Pyongyang je otkrio kako će njegovo izaslanstvo sačinjavati sportaši, visokorangirani dužnosnici, navijači, umjetnički performeri, novinari i gledatelji.

Južna Koreja je ranije jednostrano zabranila ulazak nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika zbog nuklearnih pokusa, no Seul smatra kako je Olimpijada prilika za smanjivanje napetosti.

Sjever je dovršio i tehničke radove za ponovno uspostavljanje vojne komunikacije s Jugom, objavio je Seul, a ona će biti nastavljena u srijedu.

Svjetski čelnici pomno su pratili razgovore kako bi ulovili bilo kakav znak smanjenja napetosti u vrijeme dok rastu strahovi zbog sjevernokorejskih ispaljivanja projektila i razvoja nuklearnog oružja, usprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:27