KAZNA ZA PODRŽAVANJE TERORIZMA

SJEVERNA KOREJA OPET NA CRNOJ LISTI Trump: 'Prijete nuklearnim oružjem, ubijaju ljude na stranom teritoriju... Dobiti će nove gospodarske sankcije'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2017. u 22:13

Reuters

Sjedinjene Države stavile su ponovno Sjevernu Koreju na crnu listu "država koje podržavaju terorizam" kako bi povećale pritisak protiv njezina nuklearnog programa, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump.

"Osim što prijeti svijetu nuklearnim uništenjem, Sjeverna Koreja opetovano je podržavala djela međunarodnog terorizma, uključujući ubojstva na stranom teritoriju", rekao je Trump, a prenosi AFP.

Kao primjer je naveo slučaj američkog studenoga Otta Warmbiera, koji je bio u sjevernokorejskom zatvoru i koji je umro u lipnju nakon što je vraćen kući u komi.

To znači da će Sjeverna Koreja i osobe povezane s njome dobiti nove gospodarske sankcije. Američko ministarstvo financija objavit će ih u utorak, najavio je Trump.

Sjeverna Koreja bila je već na tom popisu od 1988. do 2008. zbog navodne umiješanosti u bombaški napad na južnokorejski zrakoplov 1987. pri čemu je poginulo 115 ljudi.

S popisa je skinuta kako bi se potaknuli pregovori o njezinu nuklearnom programu, koji naposljetku nisu uspjeli.

Neki stručnjaci i američki dužnosnici kazali su, međutim, da Sjeverna Koreja ne ispunjava kriterije za taj status.

Stručnjaci napominju također da je riječ velikim dijelom o simboličnoj odluci jer je Sjeverna Koreja već podvrgnuta strogim američkim sankcijama.

Na američkom crnom popisu nalaze se i Iran i Sirija te Sudan.

ELIPSO

Izdvajamo