POSJET DO KRAJA TRAVNJA

SJEVERNA KOREJA POTVRDILA Kim Jong Un sastaje se uskoro s Vladimirom Putinom u Rusiji, želi pokazati da je 'tražen među svjetskim liderima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2019. u 07:56

FILE PHOTO: A combination of file photos shows North Korean leader Kim Jong Un attending a wreath laying ceremony at Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, Vietnam March 2, 2019 and Russia's President Vladimir Putin looking during a joint news conference with South African President Jacob Zuma after their meeting at the Bocharov Ruchei residence in the Black Sea resort of Sochi, Krasnodar region, Russia, May 16, 2013. REUTERS/Jorge Silva/Pool/Maxim Shipenkov/Pool/File Photo
Jorge Silva/Maxim Shipenkov / REUTERS

Kim Jong Un i Vladimir Putin

 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un uskoro bi se u Rusiji trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdili su sjevernokorejski državni mediji.

Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da će se susret dogoditi „uskoro”, bez navođenja preciznijih odrednica vremena i mjesta sastanka. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da bi se susret mogao dogoditi do kraja travnja.

Posjetom Rusiji, Sjeverna Koreja želi učvrstiti inozemnu podršku svojim gospodarskim razvojnim planovima nakon što je u veljači propao summit predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje zbog čega su zastali pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ukidanju sankcija.

Nakon neuspješnog summita u Hanoiju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti, rekao je profesor s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artjom Lukin. Kim ne želi biti previše ovisan o Washingtonu, Pekingu i Seulu, kazao je, ustvrdivši da će taj susret potvrditi ulogu Moskve kao glavnog igrača na Korejskom poluotoku.

Sjedinjene Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači. Nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom, Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo