TRAŽE USTUPKE

Sjeverna Koreja prijeti prekidom nuklearnih pregovora s 'gangsterskim' Amerikancima, ali dodaje da je 'kemija između dvojice vođa iznenađujuće sjajna'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 10:46

FILE PHOTO: North Korea's leader Kim Jong Un and U.S. President Donald Trump attend the extended bilateral meeting in the Metropole hotel with U.S. Secretary of State Mike Pompeo, White House national security adviser John Bolton, acting White House Chief of Staff Mick Mulvaney, North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho and Kim Yong Chol, Vice Chairman of the North Korean Workers' Party Committee, during the second North Korea-U.S. summit in Hanoi, Vietnam February 28, 2019. REUTERS/Leah Millis/File Photo
REUTERS

Sjeverna Koreja razmatra prekidanje pregovora oko svojeg nuklearnog programa sa Sjedinjenim Državama te će možda razmotriti i odustajanje od moratorija na razvoja projektila i nuklearna testiranja ukoliko Washington ne napravi ustupke, rekla je zamjenica ministra vanjskih poslova u petak.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Choe Son Hui optužila je američke dužnosnike za prekid pregovora prošlog mjeseca u Vijetnamu između Donalda Trumpa i Kim Jong Una, objavili su iz ruske agencije TASS i Associated Press.

"Nemamo namjeru pokloniti se američkim zahtjevima u bilo kojem obliku, niti ćemo sudjelovati u takvim pregovorima te vrste", rekla je Choe za TASS u Pyongyangu.

Američki glavni tajnik Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton "stvorili su atmosferu neprijateljstva i nepovjerenja te su stoga, opstruirali konstruktivne napore u pregovorima između vrhovnih vođa Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država".

Kim će se uskoro obratiti javnosti oko svojeg stajališta o denuklearizaciji i pregovorima sa SAD-om te o daljnjim potezima Sjevera, dodala je Choe.

Choe je rekla kako je Washington odbacio zlatnu priliku na summitu te je upozorio da bi Kim mogao ponovno razmotriti moratorij na nuklearna testiranja i razvoj lansirnih rampi za projektile, objavili su iz Associated Pressa.

"Želim naglasiti da će gangstersko ponašanje SAD-a postati opasno za pregovore", rekla je Choe, no ipak je dodala: "Kemija između dvojice vođa je i dalje dobra i iznenađujuće sjajna."

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo