ŠOK U WASHINGTONU

SJEVERNA KOREJA VEĆ POSTALA NUKLEARNA SILA?! Novi dokument izazvao paniku u Washingtonu: 'Proizveli su bojeve glave koje mogu staviti na rakete!'

 
 REUTERS

Sjeverna Koreja uspjela je proizvesti minijaturnu nuklearnu bojevu glavu koju će moći namontirati na svoje rakete, piše Washington Post. Američki obavještajci u svojoj najnovijoj procjeni, do koje je došao ugledni list, navode da je ovim potezom Sjeverna Koreja prešla ključni prag i tako konačno postala nuklearna sila.

Nova analiza vojne obavještajne agencije, koja je dovršena u srpnju, također dramatično podiže procjenu spremnosti vojske najzatvorenije zemlje svijeta. U analizi stoji da Kim Jong-un trenutno kontrolira oko 60 bojevih glava, što je puno više od onoga što su nezavisni stručnjaci procjenjivali.

Naravno, nova otkrića dodatno su zabrinula Amerikance koji su sada svjesni da sjevernokorejska vojska napreduje puno brže nego što je bilo tko očekivao. Uostalom, prošli mjesec je u izvještaju stajalo da je Pjongjang nadmašio sva očekivanja u brzini izrade balističke rakete koja bi mogla dosegnuti američko tlo.

Od prvog nuklearnog pokusa u Sjevernoj Koreji prošlo je više od deset godina i stručnjaci su tada zaključili da će proći deseci godina do trenutka kada tamošnji znanstvenici ne smisle način kako dizajnirati bojevu glavu koja će se moći namontirati na raketu. Međutim, izgleda da su u tome uspjeli, bojevu glavu su toliko smanjili da su je uspjeli staviti u raketu, stoji u američkom dokumentu na kojem stoji datum 28. srpnja.

- Obavještajna agencija je zaključila da je Sjeverna Koreja proizvela nuklearnu bojevu glavu koja se može montirati na balističku raketu - stoji u izvještaju.

Autentičnost analize Washington Postu su potvrdila dva visoka dužnosnika američke vojske koja su itekako upoznata s dokumentom. Ipak, dodaje se da je još uvijek nepoznato je li režim testirao novo nuklearno oružje, iako u Pjongjangu tvrde da su to napravili još prošle godine.

Nevjerojatan napredak korejskog nuklearnog programa stiže u vrijeme kada je UN jednoglasno uveo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi ta zemlja okončala nuklearni program. Međutim, umjesto prekida nuklearnog programa, iz Sjeverne Koreje je stigla samo prijetnja kako će 'naučiti Amerikance lekciju' i da neće pregovarati o svom nuklearnom i raketnom programu. Dodali su da će zbog sankcija uslijediti snažne protumjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:01