KONGRES BOSSIJEVE STRANKE

Sjevernu ligu 2.0 Bobo Maroni vodi sâm

 AP

Roberto Maroni (57) izabran je gotovo jednoglasno za novoga političkog tajnika separatističke Sjeverne lige na dvodnevnom kongresu u Assagu, završenome u nedjelju. Mnogi promatrači smatraju da time započinje nova faza u povijesti te kontroverzne političke formaciju koju su prije dvadesetak godina utemeljili Umberto Bossi, njegova druga supruga Manuela Marone, Roberto Maroni i još neki, te kojima se kao ideolog pridružio autonomist Gianfranco Miglio.

Bossi je aklamacijom izvikan za doživotnog predsjednika, ali nije krio svoje nezadovoljstvo svojom sukarnizacijom, pa ni suze, jer je ostao bez ikakve zbiljske moći, pošto je dva desetljeća bio apsolutni gospodar stranke. Još ima ljubav članstva, ali ono je uvjereno da je Bossi nakon moždanog udara izgubio sposobnost upravljanja strankom, te tome pripisuju korupcijske skandale kojima su se osramotili njegov sin Renzo te još neki članovi „magičnog kruga“ oko ostarjelog utemeljitelja. Bossi je, istupajući, usporedio samoga sebe s majkom iz biblijske parabole o Salomonovoj pameti, koja je radije prepustila dijete lažnoj majci nego da ga vidi rasječenoga nadvoje, za svaku po pola. Bilo je jasno da je Bossiju on sam prava majka koja se žrtvuje za Ligu, a Maroni uzurpatorica koja krade tuđe dijete. Bossi je otvoreno optužio predsjednika kongresa Lucu Žaju, guvernera Veneta, da su krivotvorili Statut da mu podvale, pa je Žaja, iznerviran, uzvratio da je Statut izglasan golemom većinom – dakle da svi žele da se Bossi makne na počasni pijedestal bez moći.

Stoga je Maroni mogao reći da će Ligu voditi „bez ičijeg nadzora“, a njezini mlađi članovi su je stoga prozvali Sjevernom ligom 2.0.

Maroni je dobio golemu podršku među članstvom Venetske lige, gdje njegove pristaše vodi njezin sekretar Flavio Tosi, reizabran za načelnika Verone velikom većinom, te znatnu podršku među članstvom Lombardske lige, gdje njegove pristaše vodi njezin sekretar Matteo Salvini.

U zaključnom govoru Maroni je naglasio da glavni cilj ostaje neovisnost „Padanije“ od Italije, te da je njegova stranka glavna i apsolutna oporba vladi Marija Montija protiv koje će se boriti „kao što sam se ja borio protiv mafije“ – reafirmirao je Maroni svoju donedavnu dužnost talijanskog ministra unutrašnjih poslova u padanskom ključu. Samo je u Italiji moguć apsurd da je dvaput ministar unutrašnjih poslova bio političar kojemu je glavni cilj Italiju razbiti na komade.

Na kongresu je izviždan talijanski predsjednik Republike Giorgio Napolitano, a jednom stranom dvorane je dominirao transparent „Italia di merda. Secessione“ (Govnena Italija. Odcjepljenje). A ako što u toj Italiji Ligi vrijedi, onda to sebi prisvaja, pa makar bilo iz „rase“ koju Roberto Calderoli posprdno naziva „bongo-bongo“. Tako je ekstremima sklon Mario Borghezio (u Sjevernu ligu došao je s neonacističke desnice, nedavno je pohvalio ideje norveškoga masovnog ubojice Breivika) anđeoskim mirom objasnio da je Mario Balotelli – koji je do punoljetnosti bio državljanin Gane i koji ne bi dobio državljanstvo ni sada da nije bilo nogometnog lobija – zapravo „Padanac, malo crnkaste kože, … ali naš“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:38