ODGOVORNI SU KAŽNJENI

SKANDAL ISPLIVAO TEK NAKON 11 GODINA Nacistička zastava kratko se zavijorila na vozilu australske vojske u Afganistanu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2018. u 09:52

U.S. soldiers from D Troop of the 3rd Cavalry Regiment walk on a hill after finishing with a training exercise near forward operating base Gamberi in the Laghman province of Afghanistan December 30, 2014. REUTERS/Lucas Jackson (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR4JLJC
REUTERS

Ilustracija

 

Australski vojnici izvjesili su nacističku zastavu za vrijeme jedne od operacija u Afganistanu što je vojska tada ocijenila "lošom šalom" a premijer Malcolm Turnbull u četvrtak potezom koji je "potpuno neprihvatljiv".

Australska televizija ABC objavila je fotografiju tog incidenta koji se dogodio još 2007., navodeći jedan vojni izvor koji je kazao da se prije radilo o "lošoj šali" nego o neonacističkom činu. "Zastava se kratko vijorila na jednom vozilu australske vojske 2007. Zapovjednik ju je odmah uklonio", pojasnilo je ministarstvo obrane koje navodi ABC.

 

"Zastava je uklonjena a odgovorni kažnjeni", rekao je premijer.

Australska vojska prisutna je u Afganistanu od 2001. Godine 2007., kada se dogodio incident, bilo je raspoređeno oko 900 australskih vojnika. Ta je epizoda otkrivena upravo u vrijeme kada se govori o vrlo kontroverznom ponašanju australskih vojnika u Afganistanu, gdje ih trenutno ima još oko 300. Elitne australske postrojbe optužene su za ratne zločine u tajnom dokumentu do kojeg su u lipnju došli australski mediji. O tome je potom otvorena istraga.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo