NEVJEROJATAN RAZVOJ DOGAĐAJA

SKANDAL KOJI JE DIGNUO FRANCUSKU NA NOGE Žena koja je optužila Macronoog ministra za silovanje je unuka bivšeg predsjednika!

 
Pascale Mitterrand (s crvenim šalom) na pogrebu svoje bake Danielle Mitterrand
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Francuski mediji danas pišu kako je unuka bivšeg predsjednika François Mitterranda, Pascale Mitterrand, bila ta koja je prijavila popularnog ministra okoliša Nicholsa Hulota za to da ju je silovao prije dva desetljeća.

Priču je prvi otkrio list Parisien, a Pascale Mitterrand je u svojoj izjavi potvrdila da je podigla tužbu protiv Hulota, bivše tv zvijezde, u 2008. godini. No, njezin odvjetnik Michel Dufranc naglasio je kako je ime unuke bivšeg predsjednika u javnost procurilo bez njezine privole i "da ona i njezina obitelj ni na koji način ne žele biti pod lupom javnosti".

Njezina prijava iz 2008. nije rezultirala policijskom istragom budući da je podignuta 10 godina nakon što se navodni zločin dogodio - prema francuskom zakonu, nakon što je protekao rok zastare, piše Katy Lee za AFP.

Usprkos tome, prijava se u centru pažnje ponovno našla nakon što je tjednik Ebdo objavio duži članak o navodnom seksualnom napadu koji se 1997. dogodio u jednoj od Hulotovih kuća. Ministar je u utorak ove optužbe snažno opovrgnuo tijekom prilično emocionalnog tv intervjua.

U tekstu koji je objavio Ebdo nije objavljen identitet Pascale Mitterrand, ali je rečeno da je bila član "istaknute francuske obitelji" te da je u vrijeme navodnog silovanja imala 20 godina, kada je Hulot imao 42 godine.

U razgovoru za list dala je vrlo malo specifičnih detalja iz svoje prijave, ali su tužitelji iz grada Saint-Malo na sjeveru Francuske potvrdili da je prijava bila za navodno silovanje.

Njezin otac, koji je sada identificiran kao francuski socijalist Gilbert Mitterrand, za Ebdo je rekao da se njegova kćer nakon toga promijenila, dala otkaz na poslu i počela putovati kako bi pobjegla iz Francuske.

Ovaj slučaj u Francuskoj je potaknuo javnu debatu oko toga je li magazin, koji je pokrenut tek prošlog mjeseca, trebao iskopati ovaj stari slučaj koji ni policija nije istraživala. Uredništvo magazina je branilo svoju odluku ukazujući na more slučajeva seksualnog zlostavljanja koji zadnjih mjeseci izlaze u javnost u cijelom zapadnom svijetu, potaknutih skandalom i optužbama protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

- Previše žena bilo je podloženo dominaciji, izloženo kao plijen kroz predugo vremena - rekli su urednici i dodali da je vrijeme da ova kultura "nekažnjavanja" prestane.

Sama Mitterrand je za Ebdo rekla da je oklijevala s prijavom policiji nakon što je godinama razmišljala o tome.

- Moj cilj nije bio da on izađe pred sud, nego da ga natjeram da razmisli o onome što je učinio - rekla je.

Inače, predsjednik Macron i cijela francuska vlada stali su iza ministra tvrdeći da "nema razloga zbog kojih bi trebao dati ostavku". Pritom je Hulot već drugi ministar iz aktualne francuske vlade optužen za silovanje, nakon ministra financija Geralda Darmanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:20