ZABRANJENA LJUBAV

SKANDAL Porezna uprava na računu manekenke primijetila 16 milijuna dolara, a potpuni šok je zavladao kada se saznalo tko je uplatio novac

 
Saad Hariri
 Thomas Samson/Pool / REUTERS

Premijer Libanona Saad Hariri (49) dao je više od 16 milijuna dolara južnoafričkoj manekenki Candice van der Merwe koja je rekla da su se njih dvoje upustili u ljubavnu vezu nakon što su se upoznali u luksuznom resortu na Sejšelima, piše The New York Times.

Dokumenti koji su ove godine predani sudu u Južnoafričkoj Republici ukazuju da je Hariri novac poslao 2013. godine, kada nije obnašao dužnost premijera, te da prebacivanjem novca na manekenkin račun nisu prekršeni zakoni Libanona i Južnoafrička Republika.

Ovo otkriće dolazi u nezgodno vrijeme za Haririja, najviše rangiranog sunitskog političara u Libanonu i saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

Haririjeva politička i poslovna carstva trenutno se nalaze u krizi, a mnogim njihovim zaposlenici ne isplaćuju se plaće. Obiteljska građevinska tvrtka Saudi Oger s poslovanjem je prestala 2017. godine, a njegove medijske kuće također muku muče s isplatom plaća. Uz to, Libanonu nad glavom visi financijska kriza koja je već rezultirala prosvjedima protiv vlade. Hariri je u rujnu ove godine rekao da će proglasiti izvanredno ekonomsko stanje da će uvesti mjere štednje.

Hariri za The New York Times nije komentirao ovu priču, ali je dan nakon objave članka putem objave svog ureda za odnose s medijima rekao da negativni medijski napisi neće omesti njegov rad. U toj objavi nije spomenuo Candice van der Merwe i darove koje joj je poslao.

Darovi koje je Hariri poslao manekenki nisu na jasan način povezani s ekonomskim problemima u kojima se nalazi Libanon i samim Haririjem, oženjenim muškarcem s troje djece. Časopis Forbes 2013. je godine procijenio da Haririjevo osobno bogatstvo iznosi 1,9 milijardi dolara. Najveći dio njegovog bogatstva, međutim, otpada na poslove koje je naslijedio od svoga oca, Rafika Haririja, premijera Libanona koji je 2005. godine ubijen u Bejrutu.

Hariri je jedan od najpoznatijih libanonskih političara, a poznat je po tome što favorizira politike naklonjene Zapadu. Istovremeno, na čelu je vlade koja uključuje i Hezbollah, libanonsku militantnu skupinu i političku stranku koju podupire Iran. Hariri je novac na račun manekenke van der Merwe prebacio između svoja dva premijerska mandata, ali za vrijeme vođenja stranke Budućnost. Za vrijeme prvog prebacivanja novca imao je 43 godine, živio je u Francuskoj i Saudijskoj Arabiji te vodio obiteljske tvrtke.

Van der Merwe je tada imala 20 godina i na godišnjoj nikada nije zarađivala više od 5.400 američkih dolara. U intervjuu objavljenom 2011. godine povodom izlaska kalendara u kojem se pojavila kao model rekla je da voli slušati Jacka Johnsona i Celine Dion te da se s ocem voli voziti u helikopterima.

Onda joj je u svibnju 2013. godine iz jedne libanonske banke uplaćeno 15,3 milijuna američkih dolara. "Fortuna se, čini se, nasmiješila prijavljenoj", napisao je 2015. jedan južnoafrički sudac. Transfer novca vjerojatno bi ostao tajan da ga nije primijetila južnoafrička Porezna uprava. Manekenka je rekla da je novac dar te da ga se samim time ne podliježe oporezivanju. Kasnije rekla da joj je novac bezuvjetno da njezin dobročinitelj Hariri. U emailu u kojem je Haririju dala broj svog bankovnog Van der Merwe je napisala: "Volim te, moj Saade :)". Rekla mu je će tim novcem kupiti nekretninu.

Van der Merwe je u izjavi za sud rekla da je s 19 godina regrutirali kako bi u svojstvu manekenke tulumima za bogate pojedince na Sejšelima dala dašak glamura i ekskluzivnosti. Njoj i drugim manekenkama koje su dovedene na otok putovnice su odmah oduzete i nisu smjele ništa fotografirati. Manekenka je 2012. u ekskluzivnom resortu The Plantatiokn Club na Sejšelima provela četiri dana. Tamo se, rekla je, spojila s ljudima koje je upoznala jer je vodila zdrav život. "Rekli su mi da sam jako šarmantna", dodala je.

Van der Merwe je na račun svojih boravaka na Sejšelima i prijateljevanja s "ekstremno bogatim gospodinom s Bliskog istoka" dobila automobile Audi R8 Spyder i Land Rover Evoque te dva mobitela, od kojih je jedan imao međunarodni roaming. Kada su istražitelji pitali za porijeklo 15,3 milijuna dolara koje je dobila 2013. godine, dužnosnik banke koja je obavila transfer novca rekao je da su pošiljatelj novca i manekenka dečko i cura koji trenutno borave na Sejšelima.

Manekenka je tim novcima kasnije kupila nekretnine u vrijednosti od 10 milijuna dolara. Također, građevinskoj tvrtki koja je povezana s njezinim ocem posudila je 2,7 milijuna dolara.

Van der Merwe je kasnije zbog svih tih novaca završila na sudu jer joj država nije vjerovala da su novci koje je dobila bili dar. Taj je slučaj u konačnici odbačen, a manekenka je naposljetku državu tužila jer ju je gonila. U toj je tužbi otkriveno da je "ekstremno bogati gospodin s Bliskog istoka" bio Hariri.

Hariri i van der Merwe više nemaju nikakav odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:54