PREKORAČENJE OVLASTI?

SKANDAL TRESE AUSTRALIJU: 'DRŽI KU***, DIŽI TESTISE I SAGNI SE!' Policajci tjerali dječake da se skidaju do gola radi pretrage: 'Smrznuo sam se'

Ilustracija
 REUTERS

Od četrnaestogodišnjeg dječaka je zatraženo da pridržava svoje genitalije u jednoj od najmanje 25 potencijalno ilegalnih pretraga koje uključuju svlačenje na glazbenom festivalu u Sydneyju, utvrdila je istraga, piše BBC.

Policija je izvela preglede koji uključuju svlačenje na Lost City Music Festivalu, koji se u veljači održava u Sydney Olympic Parku i prikladan je za mlađe od 18 godina.

Javno saslušanje o mogućoj policijskoj zloupotrebi ovlasti je počelo u ponedjeljak u Sydneyju, a u fokusu istrage je pretres trojice mladića od 14, 15 i 16 godina.

Tijekom pretresa nijedan od mladića nije imao uz sebe roditelja ili skrbnika, a kod njih nisu pronađene droge, pokazala je istraga. Prema australskom zakonu, policija može izvesti pretrage koje uključuju svlačenje ako 'ozbiljnost i hitnost okolnosti' to nalažu i ukoliko je to razumno i nužno.

U slučaju maloljetnika roditelj ili skrbnik mora biti prisutan osim ako je pretraga potrebna da bi se zaštitilo osobu ili zaustavilo uništenje dokaza.

U istrazi je nadležni policijski dužnosnik kazao da je 'neznatan broj' maloljetnika pregledan uz svlačenje s obzirom da je na festivalu prisutno bilo oko 10.000 osoba. Policajac je rekao da bi pretrage koje uključuju svlačenje trebalo shvatiti u kontekstu potrage za drogama na festivalu.

U istrazi se također saznalo da su dobrovoljci organizirani da bi djelovali kao odrasle osobe u podršci djeci koja su pregledavana svlačenjem. Međutim, od najmanje 30 maloljetnika koje se na festivalu pregledalo uz svlačenje, samo pet ih je uz sebe imalo takvu osobu za podršku.

Svjedočeći na prvi dan istrage nadležne komisije, odvjetnica Peggy Dwyer je kazala da je iskustvo svlačenja do gola imalo trajne negativne posljedice za neke od maloljetnika.

- Ako ne postoji zakonsko opravdanje, svlačenje do gola prilikom pretresa predstavlja napad koji se može kazniti zatvorom, kazala je Dwyer.

- Nije potrebna velika mašta da bi se shvatilo koliko stresno i potencijalno neugodno pregledavanje do gola može biti, čak i za odrasle osobe, a čak i više za mlade osobe s neznatnim iskustvom u susretima s policijom i slabim poznavanjem vlastitih prava, kazala je.

U svom svjedočenju, Dwyer je pročitala izjave trojice mladića na kojima je fokus istrage.

Prvi od njih, 14-godišnjak s oznakom GEN13C je pregledan do gola nakon što je mu je policijski pas prišao, a nije sjeo.

Dječak je odvojen od svog starijeg brata, odveden u sobu, a rečeno mu je da 'pridrži svoj k**** i podigne testise, te da pokaže svoju međicu', prostor između anusa i genitalija, pokazala je istraga.

U svojoj izjavi istražiteljima, dječak je kazao da se 'smrznuo' kad su ga zamolili da to napravi, a osjećao se uznemireno te se tresao. Zatim mu je dozvoljeno da uđe na festival jer kod njega ništa nije pronađeno.

Drugi slučaj je uključivao 16-godišnjaka kojeg su pregledali do gola nakon što je osiguranje zamijetilo kako nosi torbicu oko struka.

Mladića, označenog kao GEN14C su zamolili da 'podigne jaja' i čučne i nakašlje se, kaže se u istrazi. Kad su ga zamolili da to napravi, upitao je: 'Zašto se ovo događa?'.

U slučaju GEN15C, 15-godišnjaka, osiguranje ga je izdvojilo i izvelo pretragu do gola.

Mladiću je naloženo da spusti hlače, uhvati penis i podigne ga, kaže se u istrazi.

- U tom trenutku policajac je svoje ruke stavio u donje rublje mladića te ostvario kontakt s njegovim testisima, kaže se u istrazi.

Policajac koji nije nosio rukavice nije tijekom pretrage pronašao drogu, ali GEN15C je izbačen s festivala.

Na saslušanju, nadležni policajci su svjedočili kako se pokušalo osigurati da dobrovoljci iz državne agencije za posebne situacije asistiraju prilikom pretage maloljetnika.

Iz policije su rekli da su ovi dobrovoljci prikladni jer su 'pripadnici vrlo ugledne organizacije'.

Voditelj komisije je kazao da je to točno, ali da dio njihovih uobičajenih dužnosti nije da promatraju mlade ljude dok ih pretražuje policija.

Drugi policajac je rekao da je zakon nejasan po pitanju skidanja do gola prilikom policijske pretrage.

- Trebalo bi jasno definirati što je to ozbiljnost i hitnost, jer sam uvjeren kako svatko u ovoj prostoriji ima različito mišljenje o tome, kazao je policajac.

Premijerka New South Walesa Gladys Berejiklian je kazala da su pokrenute promjene u sustavu. - Po tom pitanju smo uključili više stručnjaka za zdravlje i obrazovanje, kazala je, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:05