STROGI ZAKONI

SKANDAL TRESE NAJSRETNIJU NACIJU NA SVIJETU, PREMIJER ŠOKIRAO PRED TV KAMERAMA 'U kakvoj to zemlji živimo kad za nju nema mjesta'

 
 Facebook

Sin aktualnog danskog premijera Larsa Lokkea Rasmussena u vezi je s Amerikankom koja je završila Harvard, no zbog strogih danskih zakona morat će napustiti zemlju.

Bergur će morati privremeno biti odvojen od voljene djevojke, Aran Katarine Kirschenmann, jer je 22-godišnja studentica, inače velika zvijezda na društvenim mrežama premlada da bi zatražila dulji boravak u Danskoj. Mora napustiti Dansku do kraja mjeseca.

Kirschenmann je mlađa od 24 godine i zbog toga nije podobna za ostanak u Danskoj po strogom zakonu za migrante koji je usvojen 2002. godine. Tada je sa 18 na 24 godine podignuta dobna granica po kojoj inozemni partner može doći živjeti u Danskoj.

Svrha tog zakona je bila kako bi se strance u Danskoj spriječilo u dovođenju mlađih (maloljetnih) nevjesta.

Prema navodima Bloomberga, Kirschenmann boravi u Danskoj u sklopu studija na Harvardu, a ove godine bi trebala diplomirati na tom prestižnom sveučilištu.

Djevojka rodom iz Kalifornije počela je u kolovozu 2012. godine na svom Instagram profilu dijeliti fotografije s putovanja, a do danas je skupila 111.000 pratitelja.

Neposredno uoči parlamentarnih izbora u Danskoj, koji su na rasporedu 5. lipnja, Rasmussen se u žestokoj debati održanoj u nedjelju navečer osvrnuo na slučaj djevojke svoga sina.

- Čudno je to, živimo u zemlji u kojo za nju nema mjesta, izjavio je uputivši kritiku imigracijskoj politici.

Njegova manjinska vlada oslanjala se na podršku desničarskih populista da progura zakone u parlamentu, a za njegova mandata usvojeni su strogi imigracijski zakoni.

No prošloga tjedna šokirao je svekoliku javnost u Danskoj izrazivši spremnost da koalira sa socijaldemokratima nakon izbora kako bi umanjio utjecaj manjih stranaka krajnje desnice. Poručio je kako bi radije okrenuo leđa svojim tradicionalnim glasačima na krajnjoj desnici nego dopustio da njihovi ekstremni stavovi utječu na njegovu politiku.

- Strahujem da bi danska politika mogla biti gurnuta u kaos, i vjerujem da taj osjećaj dijele mnogi Danci, rekao je.

I njegov sin Bergur Lokke Rasmussen (29) je političar i natječe se za mandat na izborima za europski parlament za Venstre, konzervativno-liberalne stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:44