VELIKA SRAMOTA

SKANDAL U BEOGRADU: CRVENA ZVEZDA URUČILA POČASNI DRES KAPETANU DRAGANU! Osuđeni ratni zločinac među Delijama uživa status idola

 
Delije i kapetan Dragan u krugu
 Profimedia

U prostorijama beogradske Crvene zvezde predsjednik kluba Dragan Džajić, nekadašnja legenda te najbolji nogometaš Srbije u povijesti, i generalni sekretar kluba Zvezdan Terzić uručili su počasni dres sa simboličnim brojem 1 (kao onome koji brani) osuđenom ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću zvanom Kapetan Dragan.

Vasiljković je nedavno izašao iz zatvora u Hrvatskoj, gdje je bio osuđen na 13 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina, a čim se vratio u Srbiju, uključio se u izbornu kampanju te započeo borbu za zastupničko mjesto u Skupštini. Kapetan Dragan, vođa tzv. knindža, paravojne postrojbe koja je tijekom Domovinskog rata bila ozloglašena zbog mnogih ratnih zločina, sada se povezao s ultradesničarskim pokretom Zavetnici. Kapetan Dragan, nažalost, kao i mnogi zločinci ratova na području bivše Jugoslavije, postao je idol mnogih navijačkih skupina s ovih prostora. Pred Stadionom Rajka Mitića u Beogradu nalazi se veliki mural Delija u čast Kapetanu Draganu.

- Moja je ambicija da ujedinim sve srpske domoljubne snage i da branimo Srbe gdje god bili - rekao je Vasiljković, tvrdeći i dalje da je nevin.

Nekadašnjoj zvijezdi srpskog i jugoslavenskog nogometa Draganu Džajiću ne služi na čast ova predizborna predstava, ali na ovim prostorima ionako stvari nisu racionalne jer znamo da su ovdašnje navijačke skupine uglavnom radikalno desno orijentirane, pa je apsurdno da recimo navijači kluba koji se zove Partizan kao nove simbole kluba ističu četničkog vođu, ratnog zločinca i kolaboranta iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića, a nije puno bolje ni na našim stadionima, gdje navijači Dinama i Hajduka navijaju uzvikujući ustaška gesla i pjevajući ustaške pjesme koje eto ovdašnji sudovi ne smatraju inkriminirajućima.

Navijači su nekad bili "kontra" režima, ali sada su na istom valu vladajućih politika i mnogih mainstream stranaka, a "provociraju" na način koji režimi toleriraju, pa i promiču. Dogodila se zamjena teza. Vikati "Za dom spremni" ili pjevati "Juru i Bobana" nije provokacija vlasti niti bunt protiv režima. Dapače. No ratni zločinci, iz svih ratova, postali su, nažalost, legitimni heroji, pa to potvrđuje i izbor Kapetana Dragana za počasnog zvezdaša.

Inače, svoju kampanju Vasiljković gradi na tvrdnji da bi on, da ga nisu smijenili "izdajnici u vlastitim redovima", već 1991. bio u Zagrebu. - Imao sam nevjerojatne rezultate na početku rata, u koji sam se uključio 4. travnja 1991. U roku od tri mjeseca okrenuo sam situaciju u Krajini za 180 stupnjeva. Međutim, nakon naše prve velike pobjede vraćen sam u Beograd, knindže su rasformirane, a obrana Krajine prepuštena je jednom pukovniku JNA. Taj gospodin danas je general, prima generalsku plaću i jedan je od rijetkih muškaraca koji ne zna koliko ima kilograma u jednoj toni - rekao je Vasiljković na svom predizbornom skupu na kojem je, između ostalog, pohvalio politiku aktualne srbijanske vlasti, pogotovo beogradskoga gradonačelnika Sinišu Malog te ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića, tijekom rata u Hrvatskoj i BiH Miloševićeva glasnogovornika koji je zbog toga dobio nadimak Mali Sloba.

Nažalost, nije on jedini ratni zločinac koji je u Srbiji uključen u predizbornu kampanju. Tu su i notorni Vojislav Šešelj te umirovljeni general i ratni zločinac s Kosova Božidar Delić, čije su postrojbe 1999. godine u osam sela na Kosovu ubile najmanje 885 albanskih civila. A još neki poznati zločinci, poput generala Lazarevića i vukovarskog krvnika Šljivančanina, rado su viđeni gosti na tribinama vladajuće Vučićeve stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:00