MEĐUNARODNA AFERA

SKANDAL U CRKVI U kardinalovom autu našli četiri kilograma kokaina i 200 grama kanabisa

Vremešni kardinal godinama je prikovan za krevet, a njegov auto, koji je bio na servisu, korišten je za krijumčarenje

Vremešni argentinski kardinal Jorge Maria Mejía (91), ekstremno fin i ljubazan gospodin, osim toga već dvije godine praktički prikovan za krevet, našao se u središtu skandalozne međunarodne afere šverca droga, a s manje razloga nego Pilat u kršćanskom Vjerovanju.

Klupko se počelo odmatati u nedjelju u Chamberyju, glavnom gradu Savoje, na francuskoj strani Alpi. Ondje je policija zaustavila “Fordovu” limuzinu s vatikanskim registracijskim tablicama, našavši u njoj 4 kilograma kokaina i oko 200 grama kanabisne smole (podobne za izradu hašiša).

Auto na servisu

Smolu su, očito, imali i dvojica u automobilu, 30-godišnjak i 41-godišnjak, obojica talijanski državljani. Pobrkali su vatikanske tablice s diplomatskima pa su vjerovali da ih nitko neće zaustavljati i pretresati. A ne bi se trebalo čuditi ako je francuskoj policiji bilo signalizirano njihovo drogaško hodočašće.

Iznenadili su se i francuski policajci, otkrivši da je kao vlasnik automobila u prometnoj dozvoli naveden nadbiskup Mejía, kardinal prezbiter rimskoga Svetog Jerolima milosrdnoga (taj kardinalski naslov ne treba brkati sa Svetim Jerolimom hrvatskim, koji pripada nadbiskupu Josipu Bozaniću). Mejía je umirovljeni arhivar i bibliotekar Apostolske Stolice, osoba veoma zaslužna za preuređenje i modernizaciju kako vatikanskoga Tajnog arhiva tako i Vatikanske biblioteke (o čemu smo potanko pisali, pa i zahvaljujući njegovoj susretljivosti). Njegov imenjak i sugrađanin iz Buenos Airesa, Jorge Mario Bergoglio, pošao ga je posjetiti prvi dan nakon izbora za papu.

Ispostavilo se da je Mejíjin osobni tajnik predao automobil na servis, a da su dvojica Talijana (ne znamo još da li zaposleni u servisu) ulučili priliku i automobilom otputovali u Španjolsku (!) po drogu i nazad prema Italiji, ali su zapeli u francuskom zatvoru.

Policijska klopka

U Vatikanu su potvrdili priču, ali su naglasili da u krijumčarenje ni na koji način nije umiješan nitko od vatikanskog osoblja. Ponajmanje, dakako, sam kardinal Mejía.

Naravno, ni Vatikan nije imun od krijumčarenja (pogotovo “prljava novca” na čuvanje i “pranje” u IOR, “vatikansku banku”), pa ni droge: u ožujku je njemačka policija presrela i zaplijenila paket sa 14 prezervativa u kojima je bilo ukupno 340 grama tekućeg kokaina upućenoga iz Leipziga na poste restante u Vatikan (još nije otkriveno koji ih je kurijalac imao predignuti, jer je policijska mišolovka očito bila provaljena).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58