SILVESTROVO

SKOK U PIRANSKI ZALJEV Dio Slovenaca Novu godinu će dočekati kupanjem u dijelu mora oko kojeg se njihova država spori s Hrvatskom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.12.2016. u 08:23

Buje, 070610.
Stanovnici pogranicnih sela uz Slovensko-Hrvatsku granicu Buzini, Skudelini, Skrile i Mlini pozdravljaju pozitivni ishod referenduma slovenskog naroda za arbitrazno rjesavanje pitanja oko Piranskog zaljeva (Savudrijske vale). Na slici je slovenski dio Piranskog zaljeva sa starim solanama a u daljini se vide hoteli u Piranu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelić / HANZA MEDIA

Većina kontinentalnih Slovenaca dočekat će Novu godinu u toplini svojih domova ili uz prigodne koncerte i kuhano vino na gradskim trgovima, no neki će dolazak 2017. proslaviti skokovima u ne baš toplo Jadransko more.

Na središnjoj plaži u Portorožu u nedjelju u 14 sati održat će se 13. put tradicionalno prvo kupanje u godini, a pod nazivom "Novogodišnji skok u more" organizira ga udruga "Slovenc" iz Ljubljane, u suradnji s Lions klubom i lokalnom turističkom zajednicom.

Tradicija u Sloveniji datira iz 2005., prema uzoru na slične običaje zimskog kupanja u hladnoj vodi jezera i mora na samu Novu godinu koji se održavaju u nekim europskim državama, posebno na sjeveru.

Uz zabavu i veselo druženje prisutno na takvim manifestacijama, motiv zimskih kupača navodno je i želja za jačanjem tjelesnog imuniteta.

Lani je s portoroškog mola u Piranski zaljev skočilo 445 hrabrih ljudi, a među njima je bilo dosta gostiju iz susjednih zemalja i turista. Najmlađemu je bilo sedam godina, a najstarijemu 86.

Organizatori se boje da će sudionika i kupača ove godine možda biti manje jer je temperatura mora znatno hladnija nego lani.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo