FINANCIJE

SKRIVENO BOGATSTVO VATIKANA Na tajnim računima otkrili iznos koji bi u jednom danu izbrisao dvije trećine hrvatskog deficita

 AFP

RIM - Različiti ogranci unutar vatikanske administracije držali su skrivenim više od milijarde eura koje nisu prijavili na zbirnom financijskom izvještaju, potvrđeno je u četvrtak.

Kako piše Reuters, nakon što je kardinal George Pell preuzeo nadzor nad vatikanskim financijama i uspostavio strože kriterije, financijsko izvješće otkrilo je postojanje oko 1,1 milijarde eura u prethodno neprijavljenim fondovima.

Pell, vatikanski autsajder kojeg je Papa Franjo postavio kako bi zaveo red u kaos crkvenih računa, nije htio tvrditi kako se radi o malverzacijama, no napomenuo je kako su odvojeni ogranci imali ‘gotovo potpuno odriješene ruke’ u vođenju vlastitih financija.

Sveta Stolica je u 2014. godini poslovala s minusom od 25,6 milijuna eura, dok je država Vatikan, koja ima odvojen proračun, poslovala s profitom od 63,5 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego godinu ranije.

Od izbora novog pape u ožujku 2013. godine, Vatikan je pokrenuo velike reforme kako bi se pridržavao međunarodnih financijskih standarda i zaustavio pranje novca koje je zatvorilo brojne sumnjive račune u vatikanskoj banci, Institutu za religijska djela (IOR).

Prošle godine, Vatikan je uveo međunarodne standarde za računovodstvo u javnom sektoru (IPSAS), i sada financije za svaki ogranak unutar Vatikana pregledava međunarodna revizorska tvrtka.

Inače, kardinal Pell je na skriveni novac naišao još lani, ali tek je sada taj iznos osvanuo u formalnom financijskom izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14